Srbija i Balkan

Neočekivano glasanje: Kako je Asanž podelio srpsku delegaciju u PS SE

Jedini iz regiona koji je glasao protiv ove rezolucije, bio je jedan srpski predstavnik
Neočekivano glasanje: Kako je Asanž podelio srpsku delegaciju u PS SE© Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je rezoluciju kojom se priznaje da je osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž bio politički zatvorenik u Velikoj Britaniji, a jedan predstavnik Srbije bio je u samo trinaest poslanika koji su glasali protiv ovog dokumenta.

Reč je, naime, o Vladimiru Đorđeviću, koji je član koalicije NADA, a koju čine Novi DSS i POKS, što je poprilično iznenađuje budući da se prvi čovek ove koalicije Miloš Jovanović vrlo često u svojim istupanjima pozivao na saznanja "Vikiliksa", zbog kojih je Asanž uostalom i postao politički zatvorenik. Štaviše, politička grupacija koju on predstavlja čak je i najmanje prozapadna gledajući spisak srpskih predstavnika koji su danas glasali u PS SE. Tu su još predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, SNS-a i SPS-a.

Zanimljivo je da je Đorđević jedini u regionu koji je rekao "ne" ovoj rezoluciji, sa kojom izgleda nije mogla da se otvoreno saglasi ni srpska predstavnica Elvira Kovač, inače članica Saveza vojvođanskih Mađara. Ona je bila jedna od ukupno 20 uzdržanih poslanika PS SE, takođe, jedina uzdržana iz regiona.

Protiv ovog dokumenta glasala su i četiri britanska poslanika, što je potpuno i očekivano, budući da je dokumentom naglašena uloga Velike Britanije u nepravednom Asanžovom pritvaranju. Ta zemlja pozvana je, naime, da hitno revidira svoje zakone o ekstradiciji "kako bi se sprečila mogućnost izručenja osoba koje se traže zbog krivičnih dela političke prirode" i sprovede nezavisnu reviziju postupanja nadležnih organa prema Asanžu "u cilju utvrđivanja da li je on bio izložen mučenju, ili nehumanom, ponižavajućem postupanju, ili kažnjavanju".

Na Asanžovu stranu nisu stali, odnosno, protiv ovog dokumenta glasalo je još četvoro Poljaka, jedan Portugalac, i takođe po jedan predstavnik Austrije, Švajcarske i Litvanije.

Ostali predstavnici Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Biljana Pantić Pilja i Aleksandar Mirković iz SNS-a, kao i Dunja Simonović Bratić iz SPS-a podržali su rezoluciju u kojoj se, prema ranije objavljenom nacrtu PS SE, ističe da je uznemirena izveštajima da je CIA tajno ispitivala Asanža u Ambasadi Ekvadora u Londonu i da je "navodno razvijala planove da ga otruje ili čak ubije" u Velikoj Britaniji i osuđuju se "svi oblici i prakse transnacionalne represije".

Asanž je u utorak, obraćajući se u PS SE, rekao da je pušten iz zatvora jer je priznao krivicu za novinarstvo, a ne zato što je pravni sistem funkcionisao.

"Bojim se da će biti prekasno ako institucije poput Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ne shvate ozbiljnost situacije. Svi treba da učinimo svoj deo kako bismo osigurali da se svetlo slobode nikada ne ugasi, da će potraga za istinom živeti i dalje, i da glasovi mnogih ne budu ućutkani interesima nekolicine", rekao je on.

image