Saracin: Nacrt ZSO koji je izradila EU dobar, Priština da ga iznese pred ustavni sud

Izaslanik Nemačke za zapadni Balkan Manuel Saracin je rekao da bi Prištinu, da je prosledila nacrt Ustavnom sudu, to odvelo u Savet Evrope

Izaslanik Nemačke za zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da je nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) koji je izradila EU dobar i da Nemačka želi da Priština nacrt pošalje ustavnom sudu.

"Imate nacrt koji su napisali EU i vaši partneri i prijatelji i to je dobar nacrt. Želimo da ga prihvatite", rekao je Saracin u Prištini na panel diskusiji povodom obeležavanja četvrt veka angažovanja Nemačke na KiM.

Dodao je da bi Prištinu, da je prosledila nacrt ustavnom sudu, to odvelo u Savet Evrope, prenosi "Ekonomia onlajn".

Saracin je juče u Prištini učestvovao i na takozvanom Nemačko-kosovskom ekonomskom forumu, gde je istakao da je odluka vlade privremenih prištinskih institucija da sprovede odluku Ustavnog suda kojom je naloženo vraćanje 24 hektara zemljišta manastiru Dečani zakasnila.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je u aprilu usvojila preporuku za prijem Prištine, nakon što je prethodno vlada privremenih prištinskih institucija, posle osam godina odbijanja da sprovede odluku ustavnog suda i kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upiše 24 hektara zemlje, zatražila od agencije za katastar da tu zemlju uknjiži kao vlasništvo manastira.

Na zasedanju Komiteta ministara SE u maju, prijem Prištine, međutim, nije bio na dnevnom redu jer Priština nije uputila nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu, što su tražile vodeće zemlje EU.

Formiranje ZSO je obaveza Prištine po Briselskom sporazumu, ali Priština već više od 11 godina odbija da ispuni tu obavezu.