Đorđević objasnio zašto je jedini glasao protiv Rezolucije u PS SE : "Asanž se sam izjasnio krivim"

Đorđević, deo koalicije NADA, doneo je juče da glasa protiv rezolucije kojom se priznaje da je Asanž, bio politički zatvorenik

Predstavnik Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Vladimir Đorđević iz koalicije NADA  ipak nije stisnuo pogrešan taster kada je, kao jedan od samo 13 poslanika i jedini iz regiona glasao protiv Rezolucije kojom se priznaje da je Džulijan Asanž bio politički zatvorenik u Velikoj Britaniji, a da ono što je radio, jeste bilo novinarstvo.

Đorđević, deo koalicije koju predvodi Miloš Jovanović koji je svojevremeno aktivno učestvovao u promociji knjige "Vikiliks" i citirao njihova saznanja, za "Danas" je objasnio da je protiv ove rezolucije glasao jer se, kako kaže, "sam Asanž izjasnio krivim po optužbi iz Zakona o špijunaži za zaveru, i da je nezakonito pribavljao i širio poverljive informacija o nacionalnoj odbrani".

"Njegovo pojavljivanje u utorak dolazi nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope objavila izveštaj o Asanžovom pritvoru u zatvoru u Velikoj Britaniji u trajanju od pet godina i zabrinutosti za njegova prava i postupanja prema njemu. Na osnovu toga, skupštinski odbor za ljudska prava predložio je da se Asanž kvalifikuje kao 'politički zatvoreni' i izdao je takav nacrt rezolucije", objašnjava Đorđević.

Upitan kako je moguće da on jedini iz regiona smatra da Asanž nije bio politički zatvorenik (Elvira Kovač iz LSV je bila uzdržana), poslanik POKS-a, odgovara da je Asanž postao politički zatvorenik, tek nakon izglasavanja Rezolucije.

"Od juče, po usvajanju rezolucije u Savetu Evrope, Asanž je postao 'politički zatvorenik' ali do samog glasanja, on je bio taj koji se dogovorio sa vlastima i priznao krivicu po svim tačkama", napominje Đorđević.

On napominje da je jedini iz srpske delegacije i predstavnik Srbije koji je član konzervativaca i desničara u Evropi.

"Svakako onih koji dobijaju najveću podršku naroda u zemljama iz kojih dolaze. Konzervativci-desničari kojima i ja pripadam u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasali su protiv, ili su bili uzdržani. EPP je zajedno sa socijalistima glasala za", napominje Đorđević i dodaje da je sistem glasanja takav da se glasa mahom po političkim grupama, a da se većinom glasova, kao i kod nas u parlamentu usvaja neki predlog.

Inače, troje predstavnika vladajuće koalicije u PS SE, Biljana Pantić Pilja i Aleksandar Mirković iz SNS-a, kao i Dunja Simonović Bratić iz SPS-a, glasali su za ovu rezoluciju.