Srbija i Balkan

Helez tajno potpisao ugovor sa kadetom koji je odbio da se rukuje s austrijskom ministarkom

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Gojko Knežević izjavio je da će pokrenuti disciplinski postupak protiv lica koje je na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji izazvalo incident, bez obzira na prijem u profesionalnu vojnu službu
Helez tajno potpisao ugovor sa kadetom koji je odbio da se rukuje s austrijskom ministarkom© Denis Zuberi/Anadolu

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović kaže da je Zukan Helez ministar odbrane u ponedeljak u tajnosti potpisao ugovor sa Benjaminom Fukeljom, koji je napravio incident u Austriji kada je odbio da se rukuje ministarkom odbrane Austrije.

"Moj šef kabineta jutros mi je potvrdio informaciju da je taj kadet još u ponedeljak potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane u Savetu ministara i od tada je on zvanično pripadnik Oružanih snaga BiH u početnom oficirskom činu, potporučnik", rekao je Goganović.

Istakao je da je sve urađeno u tajnosti, jer uvek kada se potpisuju ti ugovori organizuje se i svečana ceremonija kojoj, kako kaže i sam on prisustvuje, kao zamenik ministra odbrane.

"U Ministarstvu odbrane svima su zagarantovana verska prava i slobode, ali isto tako mi ulažemo velike napore kako bismo razvijali toleranciju i međusobno uvažavanje. Tako podižemo svest o rodnoj ravnopravnosti", kaže Goganović.

Poručio je da za Fukeljin čin u Austriji ne postoji nikakav izgovor.

"Meni je takođe žao što je kolega Helez, nažalost izabrao ovaj pristup. Javno sam Helezu poručivao, ali i preko svog kabineta, da bi bilo korektno da o ovom pitanju zaseda stručni kolegijum unutar Ministarstva odbrane, koji postoji upravo kako bi rešavao ovakve situacije. Na stručni kolegijum pozovemo tri verske službe, kako bismo čuli i njihovo mišljenje i šta oni predlažu da se uradi", istakao je Goganović.

Smatra da je ovo loša poruka svim pripadnicima Oružanih snaga, ali i međunarodnim partnerima.

"Ovaj potpisani ugovor može ostaviti kobne posledice u budućnosti", istakao je Goganović.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Gojko Knežević izjavio je da će pokrenuti disciplinski postupak protiv lica koje je na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji izazvalo incident, bez obzira na prijem u profesionalnu vojnu službu.

Knežević je istakao da bi to bilo daleko efektnije da je urađeno odmah nakon incidenta, dok se ovo lice nalazilo u kategoriji kadeta.

On je potvrdio da je ministar Helez, bez konsultacija sa svojim zamenicima, potpisao ugovor sa kadetom koji je odbio da se rukuje sa ministrom odbrane Austrije Klaudijom Taner jer je žena.

Knežević je ranije izjavio da sa ovim kadetom ne bi trebalo da bude potpisan ugovor o profesionalnoj vojnoj službi, jer sa takvim njegovim stavovima teško može funkcionisati u multietničkoj sredini, a do problema bi došlo i kada je reč o rodnoj ravnopravnost zbog njegovog pristupa prema ženama.

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji u utorak, 1. oktobra, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage, bošnjački oficir Benjamin Fukelja je odbio da se rukuje sa Tanerovom jer je žena, a ovaj čin je opravdao verskim uverenjima.

image