Pooštriti zakon koji se odnosi na napuštanje pasa: Da postane krivično delo sa zatvorskom kaznom

Tako je na primer u Francuskoj kazna do dve godine zatvora i do 30.000 evra, u Italiji do godinu dana zatvora i do 10.000 evra

U Srbiji su se pojavili zahtevi da se donese izmena Zakona o dobrobiti životinja prema kojem će kazna za napuštanje životinja biti najmanje godinu dana.

Naime, inicijativa je potekla od Narodne stranke koja je pozvala da se u dnevni red Skupštine Srbije uvrste izmene i dopune zakona tako da se napuštanje životinja kvalifikuje ne kao prekršaj, već kao krivično delo s kaznom zatvora od najmanje godinu dana.

Generalna sekretarka te stranke Anja Jević zatražila je i da se novčane kazne povećaju,  da se sistemski i sveobuhvatno razmotre modaliteti da vlasnici od prvog dana uzimanja pasa budu obavezani na odgovornost prema njima.

"Novčane kazne su i 100 puta manje nego u drugim evropskim državama. Azili su u katastrofalnom stanju i najčešće su tragičan ishod za pse", napisala je Jević i naglasila da se kod nas najčešće zlostavljanje i napuštanje životinja ne kažnjavaju. 

Ona je istakla da su kazne za napuštanje životinje u Grčkoj, na primer,  između 5.000 evra i 15.000 evra. U Francuskoj je kazna do dve godine zatvora i do 30.000 evra, u Italiji do godinu dana zatvora i do 10.000 evra.

"U Srbiji najčešće kazne nema", navela je primere Jević i naglasila da je od više od 6.000 krivičnih prijava za zlostavljanje životinja, do suda došlo ni 10 odsto.

Navela je da Srbija nema zvanične podatke o broju napuštenih pasa.

Podsetila je da je Državna revizorska institucija ukazala na problem velikog broja neregistrovanih odgajivačnica koje posluju bez skoro ikakve kontrole i nadzora.

"Bilo bi poželjno da Beograd kao prestonica bude prvi koji će primeniti izmene, zahvaljujući kojima će se broj napuštenih pasa smanjiti, a već napušteni psi zbrinuti", zaključila je ona.