Srbija i Balkan

Vojska Srbije zapošljava izviđače i tenkiste: Konkurs otvoren za sve četiri brigade kopnenih snaga

Svi zainteresovani kandidati popunjavaju listu želja u kojima upisuju specijalnost, rod i mesto službovanja za koje apliciraju, tako da postoji mogućnost biranja jedinice, mesta i specijalnosti, poručuju iz Vojske Srbije
Vojska Srbije zapošljava izviđače i tenkiste: Konkurs otvoren za sve četiri brigade kopnenih snaga© Министарство одбране Републике Србије

Pripadnici izviđačkih jedinica su deo elitnog stroja Vojske Srbije, obučavaju se za prikupljanje obaveštajnih podataka iza neprijateljskih linija, izvođenje diverzija i druge delikatne zadatke. Odnedavno su opremljeni najsavremenijim sredstvima i naoružanjem, kao što su dronovi ili vozila kvadovi, "hameri" i borbeno-izviđačka vozila BRDM-2MS.

Njihove kolege iz oklopnih jedinica uskoro će koristiti modernizovane tenkove M84-AS2 i borbena vozila pešadije M-80AB2. Upravo zbog ubrzanog opremanja VS savremenim sredstvima, borbenom tehnikom i opremom, ukazala se potreba za dodatnim zapošljavanjem profesionalnih vojnika, piše "Politika".

Do 15. oktobra otvoren je konkurs za popunu izviđačkih i oklopnih jedinica, a kako je Ministarstvo odbrane saopštilo prvog septembra "svi koji žele siguran posao, mogućnost usavršavanja i napredovanja u službi i beneficirani radni staž" mogu da konkurišu za prijem u Prvu, Drugu, Treću i Četvrtu brigadu kopnene vojske.

"Svi zainteresovani kandidati popunjavaju listu želja u kojima upisuju specijalnost, rod i mesto službovanja za koje apliciraju, tako da postoji mogućnost biranja jedinice, mesta i specijalnosti. Trenutno je aktuelan konkurs za popunu oklopnih i izviđačkih jedinica u sve četiri brigade Kopnene vojske, tako da zainteresovani građani mogu aplicirati iz mesta širom Srbije", navode iz Vojske Srbije za "Politiku" i dodaju:

"Konkretno, za Treću brigadu Kopnene vojske, mogu aplicirati za mesto službovanja u Nišu - izviđačka četa iz sastava 30. komandnog bataljona, 36. tenkovski bataljon ili u Kuršumliji 37. i 38. mehanizovani bataljon."

Kako objašnjavaju, pomenuta izviđačka četa je posebna u svakom smislu, u njoj se sprovodi specifična borbena obuka uključujući borilačke veštine, rukovanje hladnim oružjem, preživljavanje u prirodi pomoću samostalne ishrane, savladavanje vodenih prepreka improvizovanim sredstvima, veranje, skijanje itd.

Ove jedinice raspolažu najsavremenijim opto-elektronskim izviđačkim sredstvima.

"Oklopne jedinice ubrzano modernizuju, najčešće osavremenjavanjem postojećih sredstava ali i nabavkom novih. Trenutno je otvoren konkurs za popune raznih mesta – od vozača i nišandžije tenka, preko puškomitraljesca, strelca i snajperiste do vozača motornih vozila", rekli su iz Kopnene vojske.

Jedna od jedinica koja će putem pomenutog konkursa dobiti kadrovsko pojačanje je 37. mehanizovani bataljon u Kuršumliji. Ovi vojnici godinama obavljaju izuzetno važne zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti, uključujući i obezbeđivanje administrativne linije prema Kosovu i Metohiji

Osim toga, pomažu lokalnom stanovništvu, kako kroz stalnu akciju "Vojni lekar na selu", tako i uređenjem puteva do zabačenih sela, a pripadnici ovog bataljona su angažovani i u mirovnim misijama u inostranstvu. 

Kako navodi potpukovnik Milan Kuburić, zamenik komandanta 37. mehanizovanog bataljona, svi pripadnici Vojske Srbije ostvaruju pravo na beneficirani radni staž, u pomenutim slučajevima tri ili četiri meseca na godinu dana radnog staža, u zavisnosti od toga da li su zaposleni u oklopnim ili izviđačkim jedinicama. 

"Svedoci smo stalnog povećavanja standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, kako povećanja zarada, tako i stvaranja mogućnosti za rešavanje stambenih pitanja po povoljnijim uslovima. Plata u izviđačkim jedinicama Vojske Srbije je iznad proseka u odnosu na druge jedinice jer je i posebna čast raditi u jednoj takvoj jedinici", kaže potpukovnik Kuburić.

On podseća i da su svi detalji konkursa dostupni na sajtovima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

"Vojska Srbije se može pohvaliti uspešnim karijernim vođenjem. Svi profesionalni vojnici imaju mogućnost, ako se naročito ističu, da se nakon osnovnog kursa za podoficire unaprede u čin podoficira, a ukoliko poseduju visoko obrazovanje, odnosno fakultetsku diplomu, mogu putem internih i javnih konkursa konkurisati za mesto oficira u nekoj od jedinica Vojske Srbije, zaključio je on.

image