Nastavljeno suđenje četvorici Srba koje Kurtijev režim optužuje za terorizam

Četvorica Srba koji su uhapšeni nakon protesta zbog upada lažnih gradonačelnika u opštinske grade, negirala su optužbe

Pred posebnim odeljenjem osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje četvorici Srba, Milunu Milenkoviću Lunetu, Dejanu Pantiću, Aleksandru Vlajiću i Miomiru Vakiću, koje Kurtijevo specijalno tužilaštvo tereti za izvršenje navodnog terorističkog akta, javlja "Kosovo onlajn".

Četvorica Srba terete se da su, navodno u saizvršilaštvu sa drugim neidentifikovanim licima, izvršili "teroristički napad" na prostorije Opštinske izborne komisije 6. decembra 2022. godine, kada su, tokom protesta Srba, kako se tvrdi, bačene dve ručne granate i dve šok-bombe.

Sva četvorica Srba ranije su ne­gi­ra­li kri­vi­cu za na­vod­ni te­ro­ri­stič­ki akt u Ko­sov­skoj Mi­tro­vi­ci u de­cem­bru 2022, odnosno na­vod­ni na­pad na pri­pad­ni­ke Kfo­ra i pri­pad­ni­ke tzv. ko­sov­ske po­li­ci­je, ko­ji su se de­si­li u Zve­ča­nu 29. ma­ja pro­šle go­di­ne, pri­li­kom nasilnog upa­da al­ban­skih gra­do­na­čel­ni­ka u op­štin­sku zgra­du.

Hap­še­nje is­tak­nu­tog sport­skog rad­ni­ka Mi­lu­na Mi­len­ko­vi­ća Lu­ne­ta, 13. ju­na pro­šle go­di­ne u cen­tru Ko­sov­ske Mi­tro­vi­ce, osta­lo je upam­će­no kao jed­no od naj­bru­tal­ni­jih hap­še­nja Sr­ba na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji. Lu­ne­ta je u fri­zer­skom sa­lo­nu, u pri­su­stvu ma­lo­let­ne kćer­ke, uhap­si­lo vi­še de­se­ti­na spe­ci­ja­la­ca tzv. Ro­su. Pret­hod­no su deo uli­ce u ko­joj se na­la­zi sa­lon op­ko­li­li s osam oklop­nih vo­zi­la.

Na današnjem ročištu očekuje se ispitivanje svedoka B.H. i N.F., koje je tužilac Bekim Kodraliju predložio na prethodnom ročištu, od kojih je jedan kosovski policajac, a drugi pripadnik CIK-a.

Advokat Miluna Milenkovića Miodrag Brkljač istakao je na početku da je na današnjem ročištu sporno prisustvo policijskog istražitelja Adnana Imerija.

"Vi ga niste pozvali na glavni pretres, on ne može da prisustvuje i sedi pored tužioca, njegovo prisustvo može da se tumači kao neki vid pritiska na ostale svedoke koji treba da budu saslušani u ovom predmetu", rekao je Brkljač.

Sud je usvojio predlog odbrane i zatraženo je da istražitelj napusti sudnicu uz obrazloženje da je bio angažovan u istražnoj fazi i da može potencijalno, u budućnosti, da bude predložen kao svedok.

U pritvoru se nalaze Milun Milenković Lune i Aleksandar Vlajić, dok se ostali brane sa slobode.

Advokat Predrag Miljković je na prethodnom ročištu zatražio zamenu mere pritvora za Milenkoviću uz ponudu jemstva.