Vučić: Kurti sanja da bude novi Zelenski

Predsednik Srbije je komentarisao izjave premijera privremenih prištinskih institucija, koji je rekao da bi Srbija mogla da krene u ekspanziju na Balkanu ako Rusija pobedi u sukobu s Ukrajinom

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sanja da bude novi Zelenksi, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Kurti sanja da obuče uniformu i računa da bi mogao da bude novi Zelenski. To mu je životni san. A moj životni cilj je izgradnja auto-puteva, koridora, turističkih centara, dalji napredak Srbije", rekao je Vučić. 

On je tako komentarisao izjave Kurtija, koji je rekao da će krenuti srpska ekspanzija na Balkanu ako Rusija pobedi u sukobu s Rusijom.

Vučić je tokom odgovaranja na pitanja novinara kazao da će imati dva susreta sa kancelarom Olafom Šolcom u Nemačkoj, sedmog i 14. oktobra, kao i posle toga, za 15 ili 20 dana ponovo u Briselu, gde će se videti i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Predsednik Srbije izjavio je saučešće porodicama žrtava poplava u Bosni i Hercegovini, istakavši da je Srbija uvek spremna da pomogne.

Na pitanje da komentariše predstojeće lokalne izbore u BiH sa posebnim osvrtom na Banjaluku, Vučić je napomenuo da kao predsednik Srbije ne može da komentariše izbore na takav način, niti da kaže da je Banjaluka važnija od Pala, Trebinja...

"A, što se tiče saradnje s Miloradom Dodikom, ona je bila izuzetno dobra, veoma plodonosna... Ona je uvek bila bratska i prijateljska, i verujem da će se nastaviti, na dobrobit i Republike Srpske i Srbije. To što smo radili, ljudi mogu da vide i u Srbiji i u Srpskoj", rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju obilaznice oko Gornjeg Milanovca u dužini od 9,7 kilometara.

Svečanom otvaranju pristupne saobraćajnice od Gornjeg Milanovca do Takova prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador Kine Li Ming i predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Teretni saobraćaj biće izmešten iz centra grada i obilaznica će biti najbrža veza sa auto-putem "Miloš Veliki".

Projekat obilaznice obuhvatao je izgradnju nove saobraćajnice od Gornjeg Milanovca do Klatičeva u dužini od 4,78 kilometara i rekonstrukciju postojećeg državnog puta od Klatičeva do Takova u dužini od 4,70 kilometara, a vrednost radova je 30,5 miliona evra.

Izgradnja obilaznice počela je odmah nakon potpisivanja Ugovora o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineske kompanije "Pauer konstrakšen korporejšen of Čajna limited", krajem 2021. godine.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.