Srbija i Balkan

Portugalski general Raul Kunja: Istina o KiM je drugačija od onoga što zapadni mediji plasiraju

Kunja je ukazao da je njegova knjiga u rodnom Portugalu doživela treće izdanje i dodao da u njemu navodi i poslednja dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini
Portugalski general Raul Kunja: Istina o KiM je drugačija od onoga što zapadni mediji plasiraju© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Knjiga "Kosovo: Nečuveno otimanje nezavisnosti" portugalskog generala Raula Kunje predstavljena je danas u Beogradu, a tom prilikom autor je istakao da mu je motivacija za pisanje bilo to što je primetio da postoji veliki nesklad između onoga što je video dok je kao oficir Unmika služio na KiM i onoga kako su zapadni mediji izveštavali o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

"Želeo sam da pokažem da je istina drugačija od onoga što mediji plasiraju", rekao je Kunja.

Naveo je da je u knjizi želeo da prikaže koji su to politički i ekonomski interesi stajali iza plasiranja negativne slike o južnoj srpskoj pokrajini i ocenio da ako je jedna strana imala pravo da kaže da joj je naneta nepravda, to je bila Srbija.

Istakao je da međunarodna pravda, kada je u pitanju AP Kosovo i Metohija, nije ispunjena i ocenio je da je međunarodni sud koji se bavio pitanjima bivše Jugoslavije bio veoma pristrasan.

Kunja je ukazao da je njegova knjiga u rodnom Portugalu doživela treće izdanje i dodao da u njemu navodi i poslednja dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Napomenuo je da su njegovu knjigu u Portugalu najviše čitali studenti međunarodnih odnosa, kao i da je dosta korišćena u vojnim krugovima.

Bivši potpredsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije Nikola Šainović podsetio je da knjiga Raula Kunje nije samo obična knjiga, već je studija, odnosno predstavlja naučni rad, deo doktorske disertacije sa kojom je Kunja doktorirao.

Dodao je da je u knjizi prikazano mnogo dokumenata koje ni on, kao bivši funkcioner države, nije imao prilike da vidi.

"Autor obrađuje ovde stavove svih velikih i važnih država - Amerike, Nemačke, Francuske. Teško je naći na jednom mestu to tako dobro sistematizovano", ocenio je Šainović.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je da je poduhvat pisanja ove knjige vrlo hrabar i naveo da se uspešnost knjige vidi po tome da je autor uspeo da dokaže svoju tezu, koju je izneo u zaključku svog dela.

"Ako su naivno verovali da će se kosovska stvar završiti kako su zamislili, nisu u pravu", parafrazirao je Milivojević završetak knjige.

Podsetio je da je u knjizi navedeno više stotina izvora, što po njegovom mišljenju, predstavlja naučno-istraživački poduhvat koji je kvalitetniji od običnih knjiga.

Istoričar Mile Bjelajac naveo je da je knjiga ide uz bok sa svedočenjima italijanskih, francuskih, ruskih, nemačkih, kao i portugalskog generala Branka i drugih oficira, koji su se trudili da prikažu pravu sliku o situaciji u južnoj srpskog pokrajini.

Govoreći o tim vremenima, Bjelajac je podsetio na reči bivšeg američkog vojnog komandanta generala Veslija Klarka, koji je rekao da se sukob na Kosovu i Metohiji nije desio zbog prava Albanaca ili zbog tzv. etničkog čišćenja, već da je u pitanju bio dolazak američke vojske na tu teritoriju i kontrola resursa na tom prostoru.

"Autor u dobro strukturiranoj knjizi daje pregled slike stvarnosti ili bolje rečeno, naličje doktrine 'humanitarne intervencije' na ovim prostorima. Bavi se propagandom, tu svoje mesto ima Račak...", rekao je Bjelajac.

Portugalski general Raul Kunja bio je deo posmatračke misije Evropske zajednice u Jugoslaviji od 1991. do 1993. godine, da bi kasnije služio u Unproforu.

Od 2005. godine služio je kao šef vojnih oficira za vezu misije UNMIK na AP Kosovu i Metohiji i na toj poziciji je ostao tri godine, a taj period službovanja ga je motivisao da napiše knjigu "Kosovo: Nečuveno otimanje nezavisnosti".

Knjigu je objavila Čigoja štampa.

image