Srbija i Balkan

Dodik sa Sijartom u Banjaluci: Mađarska preuzima projekte koje je finansirala Nemačka

Predsednik Srpske Milorad Dodik zahvalio je šefu mađarske diplomatije Peteru Sijartu na podršci i poštovanju principa koji podrazumevaju mir na ovim prostorima
Dodik sa Sijartom u Banjaluci: Mađarska preuzima projekte koje je finansirala Nemačka© predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto veliki prijatelj Srpske i da je pokazan visok stepen razumevanja, saradnje i podrške.

"Danas je poseban dan, stigao je veliki prijatelj Republike Srpske Petar Sijarto. Ovo je trenutak kada nastavljamo da razgovaramo o našim ranijim dogovorima, kako ćemo operativno odraditi neka od tih pitanja", istakao je Dodik.

Naveo je da će proširiti pomoć poljoprivrednicima i na područje FBiH.

"Svedoci smo važnog dogovora, između ministarstva energetika Mađarske i Srpske, potpisan je protokol", rekao je Dodik. 

Istakao je da je postignut visok stepen poverenja i podrške između Srpske i Mađarske.

"Saglasni smo i delimo stavove u pogledu dešavanja u regionu i Evropi" istakao je Dodik, dodajući:

"Mađarska je danas prepoznata kao naš zaista stabilan partner i u tom pogledu želimo da zadržimo najviši mogući nivo naših odnosa" poručio je predsednik Srpske.

Predsednik Srpske se zahvalio Sijartu na podršci i poštovanju principa koji podrazumevaju mir na ovim prostorima.

"U ovom trenutku mi iz Srpske pokazujemo više entuzijazma u pogledu saradnje sa Mađarskom nego što to pokazuju iz FBiH", poručio je predsednik Srpske.

Sijarto: Građani Srpske umeju da odluče kakvu vlast žele

Saradnja Mađarske i Republike Srpske bazirana je na međusobnom poštovanju i ponosni smo na dosadašnje projekte koji su realizovani, rekao je ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare.

"Imamo primer dobre saradnje, kada je reč o poljoprivrednim mašinama, a taj projekat nastavljamo i u budućnosti. Imaćemo i tri razvojna projekta nova, gde će se uključiti i preduzetnici iz Mađarske. Projekte koje je finansirala Nemačka, preuzeće Mađarska", naveo je Sijarto.

Sijarto je istakao da Mađarska vodi odgovornu politiku prema svojim susedima.

"Smatramo da je neophodno prisustvo Zapadnog Balkana u EU. Iz tog aspekta je nepovoljno što kandidati za članstvo Zapadnog Balkana u proseku čekaju 14 godina za članstvo, što mi smatramo kao nepoštovanje Brisela i pozivamo članice unije da završe politiku koja je dovela do potpunog kraha politike proširenja EU", navodi Sijarto.

Dodaje da je važno da svaka članica EU ispoštuje odluke građana sa Zapadnog Balkana, da svaka nacija ima pravo da sama odluči o svojoj budućnosti.

"Zbog toga mi i dalje na bazi uzajamnog poštovanju nastavljamo saradnju sa ovim zemljama, među kojima je  BiH", naglašava Sijarto nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Sijarto se ovim putem zahvalio Dodiku na pozivu, te istakao da je počastvovan da bude u Banjaluci.

"Živimo u periodu opasnih događanja, a u takvom vremenu, kada mir ima veliki značaj, interes Mađara je stabilnost na Zapadanom Balkanu", ukazuje Sijarto.

Sijarto je istakao da Mađarska nikada neće pristati da jedan funkcioner Republike Srpske bude na crnoj listi, jer je to nepošteno prema biračima, koji su izabrali te funkcionere 

"Građani Srpske umeju da odluče kakvu vlast žele" , naglašava Sijarto.

image