Srbija i Balkan

Patrijarh srpski Porfirije u poseti Eparhiji kanadskoj

Najradosniji trenutak, kako se navodi u saopštenju SPC, bio je susret patrijarha sa mladim Srbima koji su ga dočekali sa hlebom i solju
Patrijarh srpski Porfirije u poseti Eparhiji kanadskoj© A.K./ATAImages

Patrijarh srpski Porfirije boravi u poseti Eparhiji kanadskoj, gde je prvog dana posete svečano dočekan u crkvi Svete Trojice u Montrealu.

Najradosniji trenutak, kako se navodi u saopštenju SPC, bio je susret patrijarha sa mladim Srbima koji su ga dočekali sa hlebom i solju.

Patrijarh će sutra služiti liturgiju u crkvi Svete Trojice, a nakon toga uslediće proslava 70. godišnjice srpske crkveno-školske opštine Svete Trojice u Montrealu, navodi se.

Srpska Pravoslavna Eparhija kanadska, čiji je nadležni arhijerej arhiepiskop torontski i mitropolit kanadski Mitrofan (Kodić), osnovana je 26. maja 1983. godine odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve i pokriva teritoriju čitave Kanade.

Prvu Srpsku crkveno-školsku opštinu na kanadskom tlu osnovali su 1912. godine u Ridžajni (Saskačevan) srpski imigranti mahom iz Banata.

Sledeće godine, Srbi u Hamiltonu (Ontario) osnivaju svoju crkvenu opštinu i grade hram posvećen Svetom Nikoli. Prilivom imigranata posle Drugog svetskog rata širom Kanade razvijaju se srpske kolonije, a najveće su u Vindzoru, Torontu i Nijagara Falsu (Ontario), Vankuveru (Britanska Kolumbija), Letbridžu (Alberta) i Montrealu (Kvebek).

Tragični raskol, koji je započeo šezdesetih godina dvadesetog veka, okončan je posle tri decenije ujedinjenjem, nakon čega su podignuti hramovi u Otavi, Misisagi, Torontu, Ošavi, Kičeneru, Okvilu, Londonu, Kalgariju, Edmontonu, Vinipegu.

Pored niza crkvenih sala i parohijskih kuća, sagrađen je i Dom za stare u Vindzoru.

Temelje prvog srpskog manastira u Kanadi, posvećenog Svetom Preobraženju Gospodnjem, osveštao je patrijarh srpski Pavle 23. oktobra 1992. godine u Miltonu, a radovi su završeni 1995. godine.

U okviru Eparhije deluju trideset tri parohije i misije, Savez kola srpskih sestara, Dobrotvorni fond Car Lazar i časopis Istočnik, dodaje se u saopštenju.

image