Srbija i Balkan

UŽIVO U poplavama u BiH stradale skoro cele porodice, među žrtvama i trudnica

Nažalost, veliki je broj nastradalih nakon olujne kiše, tragamo za nestalima, rekao je načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović, ističući da se radi o nezapamćenoj tragediji
UŽIVO U poplavama u BiH stradale skoro cele porodice, među žrtvama i trudnica© Tanjug/AP Photo/Robert Oroz

Dan nakon stravičnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu nastavlja se potraga za nestalim.

U opštinama Jablanica, Kiseljak, Kreševo, Konjic, Fojnica i drugima šteta je nemerljiva, a ona najteža ogleda se u broju žrtava, izveštava "Dnevni avaz".

Na području Jablanice nastradalo je 16 osoba, a za više desetina ljudi, koji se vode kao nestali, se traga.

Spasilačke službe jutros u 7 sati nastavile su potragu za nestalim osobama nakon katastrofalnih poplava.

Damir Šabanović, načelnik Opštine Jablanica, poručio je da se suočavamo sa nezapamćenom tragedijom.

"Nažalost, veliki je broj nastradalih nakon olujne kiše, tragamo za nestalima. Porodicama nastradalih upućujem iskrene izraze najdubljeg saučešća i podrške. Od ranih jutarnjih sati, na terenu je veliki broj spasilaca i mehanizacije. Dajemo maksimum napora da pomognemo svima, da spasimo ljude i objekte. Zahvaljujem se svima koji su se solidarisali sa stanovništvom Jablanice", poručio je načelnik Šabanović.

U stravičnim poplavama koje su preksinoć pogodile delove Bosne i Hercegovine, "Avaz" saznaje da je jedna od žrtava i 29-godišnja trudnica iz Jablanice. Ona je među prvim žrtvama koje su pogodile ovo područje.

Takođe, prema informacijama "Avaza", skoro cele porodice izgubile su život.

Jedan bračni par pronađen je zagrljen u odronima u Donjoj Jablanici. Stradao je još jedan bračni par s ovog područja.

Putevi u ovom području su i dalje blokirani ili se saobraćaj odvija otežano.

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i jutros je obustavljen saobraćaj zbog velikih poplava i odrona koji su se dogodili juče.

Sinoć od 19:30 sati osposobljeno je saobraćanje jednom trakom na magistralnom putu M-16.2 Jablanica - Prozor. Na deonici od Konjica prema Jablanici trenutno mogu da saobraćaju samo vozila interventnih službi.

Na putu Konjic - Borci - Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila. Na putevima na području Kiseljaka (prema Kreševu, Fojnici i Sarajevu) saobraća se otežano, s obzirom na to da još uvek ima vode i mulja na cesti, ali je prohodno.

  • 5. okt 2024 • 10:14

    10:14

    Na putu Konjic-Jablanica uspostavljen saobraćaj za putnička i teretna vozila

    Saobraćaj na putu od Konjica prema Jablanici dozvoljen je za putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć, saopštio je Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

    Ostalim vozilima sa prikolicom nije dozvoljen prolazak, prenosi Kliks.ba.

    Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

  • 10:12

    Turska spremna da pruži humanitarnu pomoć BiH

    Ministarstvo spoljnih poslova Turske izrazilo je duboko žaljenje zbog gubitaka života uzrokovanih jakim kišama i klizištima u Bosni i Hercegovini i istaklo da je Turska spremna da pruži sve vrste humanitarne pomoći ovoj zemlji.

    "Turska je spremna da pruži sve vrste humanitarne pomoći, a u saradnji sa vlastima BiH već su u toku napori za procenu potreba i isporuku pomoći", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva, a prenosi agencija Anadolija.

  • 09:36

    Novinarka BHT1: Mesta zahvaćena poplavama su neprepoznatljiva

    Nakon poplava koje su zahvatile BiH najteža situacija je u Jablanici, gde je i najveći broj srušenih objekata i objekata pod vodom, slično je i u Trusini i Buturović Polju, a novinarka TV BHT 1 Dragana Kusmuk Stanišić kaže da su ta mesta neprepoznatljiva.

    "Mogli smo videti samo drveće i vodu, mulj, sve pluta na površini vode, mogli smo videti zabrinute stanovnike", rekla je ona za Tanjug i dodala da su već pokrenute i humanitarne akcije za pružanje pomoći ugroženima.

    Ona navodi da se prema poslednjim nezvaničnim podacima 48 osoba vodi kao nestalo samo na teritoriji Jablanice, dok zvanični podaci govore da je nakon bujičnih poplava i pojave klizišta kod Jablanice, Konjica, Kreševa i Kiseljaka potvrđena smrt 19 osoba, a da se za mnogima traga.

    Stanovništvu na pogođenim područjima potrebna je pomoć, a najugrentije su konzervirana hrana i flaširana voda.

    Kusmuk Stanišić ističe da je putna komunikacija otežana, a ponegde i u potpunosti obustavljena.

    Prema njenim rečima, meteorolozi nisu predvideli ovaj scenario.

    "Upozorili su na malo padavina u oktobru, rekli su da će jesen biti topla i sa malo kiše", napominje Dragana Kusmuk Stanišić.

  • 09:17

    U Donjoj Jablanici bageri uklanjaju kamenje kako bi spasioci tragali za nestalima

    Najteža situacija nakon poplava u BiH je u Donjoj Jablanici, koja je potpuno zatrpana odronom, odnosno, kako se sumnja, granitnim otpadom s obližnjeg kamenoloma.

    To je dovelo do smrtnih slučajeva, a spasioci na ovoj lokaciji i dalje tragaju za nestalima, prenosi portal Kliks.

    Na teren je pristigla mehanizacija koja uklanja kamenje, a veruje se da ispod kamenja ima zatrpanih ljudi.

  • 09:12

    Nastavlja se potraga za nestalima: Mnoge kuće zatrpane

    Potraga za nestalima u poplavama i odronima na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice u BiH se nastavlja.

    Federalna uprava civilne zaštite raspoređuje ekipe ljudi na lokacije za koje se pretpostavlja da ima nestalih ljudi.

    Ukupan broj žrtava nije poznat, ali je, prema nezvaničnim informacijama, reč o desetinama povređenih, nestalih i nastradalih, prenosi portal Kliks.

    Mnoge kuće su zatrpane, a jutros je stigla i dodatna mehanizacija.

  • 09:10

    Pomoć SPC od 100.000 evra najugroženijim porodicama

    Patrijarh srpski Porfirije dao je nalog Verskom dobrotvornom starateljstvu u Beogradu, dobrotvornoj organizaciji koja deluje u okvirima Srpske pravoslavne crkve, da preko Eparhije zahumsko-hercegovačke porodicama koje su najugroženije u poplavama u BiH uputi jednokratnu pomoć u iznosu od 100.000 evra.

    Pomoć će biti podeljena bez obzira na to koje su vere i kom narodu pripadaju, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

    "Duhovni poglavar pravoslavnih Srba se moli Spasitelju Hristu za sve postradale, da Gospod pruži utehu njihovim porodicama i da zaustavi povodanj kako bi stradanje i uništavanje imovine koju su sticala pokolenja prestalo", navedeno je u saopštenju.

    Patrijarh Porfirije, koji boravi u kanonskoj poseti sveštenstvu i vernicima u Kanadi, apeluje na sve narode Balkana, a posebno u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, da u ovim teškim danima pokažu međusobnu solidarnost, jer smo svi potrebni jedni drugima.

  • 09:08

    Zukorlić uputio saučešće porodicama stradalih

    Ministar bez portfelja zadužen za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost Usame Zukorlić izrazio je saučešće porodicama stradalih u poplavama u BiH.

    "Sa tugom i iskrenim saosećanjem pratimo tragične posledice poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu. Izražavam najdublje saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije, kao i svima koji su pretrpeli ogromnu štetu", naveo je Zukorlić, a prenosi Tanjug.

    Istakao je da nas ovi teški trenuci podsećaju koliko je solidarnost važna u ovakvim situacijama. On je zahvalio svim službama i organizacijama Republike Srbije koje su odmah reagovale i uputile pomoć našim susedima.

  • 09:06

    Najmanje 20 osoba stradalo u poplavama i odronima u BiH

    U poplavama i odronima u Bosni i Hercegovini stradalo je, prema zvaničnim podacima, najmanje 20 ljudi, od kojih 17 na području Jablanice, a tri na području Fojnice.

    Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je sinoć da je usled poplava u Jablanici i Buturovića Polju kod Konjica stradalo ukupno 17 ljudi, dok se 16 vodi kao nestalo, prenosi Srna.

    U Jablanici je do sada identifikovano 11 žrtava nastradalih u poplavama i klizištima, navodi "Dnevni avaz".

    Na području Fojnice, prema poslednjim informacijama, poginule su tri osobe, potvrđeno je za "Kliks" iz civilne zaštite.

    Nakon obilaska poplavljenih područja, načelnik Fojnice Sabahudin Klisura izjavio je da je veliki deo pogođene oblasti bez struje.

image