Sijarto: U ovo vreme patnji i pritiska potrebni su lideri poput Dodika

Mađarski ministar je, govoreći na srpskom jeziku, poručio da će Mađarska i dalje biti uz Republiku Srpsku i da će sarađivati po svakom pitanju koje doprinosi razvoju stabilnosti i miru

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je Mađarska prijatelj Republike Srpske sa kojom ima mnogo toga zajedničkog i zahvalio je predsedniku Miloradu Dodiku na razvoju prijateljstva i saradnje.

U ovo vreme pretnji i pritisaka potrebni su jaki i patriotski lideri poput Dodika, koji uvek hrabro zastupa interese svoje zemlje, istakao je Sijarto na završnoj konvenciji Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), uoči izbora koji se održavaju u Srpskoj u nedelju.

Prema rečima mađarskog diplomate, na Mađarsku i na Srpsku se vrši veliki spoljni pritisak, a oni koji ga vrše ne poštuju ni Budimpeštu ni Banjaluku, žele da se mešaju u unutrašnje stvari i dovode u pitanje sposobnost dveju nacija da same odluče o svojoj budućnosti.

"Poznajemo njihova sredstva – pretnje, uvođenje sankcija, finansiranje naših neprijatelja. Važno je da se odupremo tom pritisku i da se zalažemo za svoje interese, jer niko drugi se neće za nas zalagati", rekao je Sijarto.

Kako je podsetio, Mađarska je u okviru saradnje pokrenula razvojni program za poljoprivrednike vredan 40 miliona evra, a taj program će se, na molbu Dodika, nastaviti.

"Sarađivaćemo po svakom pitanju koje doprinosi razvoju stabilnosti i miru Republike Srpske. Mi Mađari ćemo i dalje biti uz vas i zalagati se za poštovanje koje zaslužujete, da ne budete izloženi pretnjama i da se ne dovodi u pitanje vaše pravo da sami odlučujete o svojoj budućnosti. Budite i dalje jaki, zalažite se za interese da bi vaša zemlja ostala stabilna na putu razvoja", zaključio je Sijarto, govoreći na srpskom jeziku.