Srbija i Balkan

Dodik: Republika Srpska ne želi članstvo u NATO

Želimo da se ponište sve mere koje je doneo i nametnuo strani intervencionizam koristeći istorijski trenutak i silu Zapada na našu štetu, rekao je Dodik za švajcarski nedeljnik "Veltvohe"
Dodik: Republika Srpska ne želi članstvo u NATO© TANJUG/ FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ne želi sukob, već vraćanje prava garantovanih Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

"Želimo da se ponište sve mere koje je doneo i nametnuo strani intervencionizam koristeći istorijski trenutak i silu Zapada na našu štetu", rekao je Dodik u intervjuu za švajcarski nedeljnik "Veltvohe".

Dodik je istakao da je BiH "zadatost od velikih koji ne žele da priznaju da su pogrešili stvarajući takvu zemlju".

"Konstitucija BiH je podvala i eksperiment. Ona nije imala nijedan istorijski ni tada stečeni razlog da se ponovo okupi u zajedničku zemlju, kako god je zvali. Da sam u pravu, govori to što 30 godina nakon građanskog rata stvari u BiH ne funkcionišu", rekao je Dodik u intervjuu koji je vodio Rodžer Kopel, izdavač i glavni urednik švajcarskog nedeljnika "Veltvohe", prenela je RTRS.

Naglasio je da postoji plan secesije i da Srpska nije pobornik takvog načina rešavanja problema, ali je protiv svakog oblika nametanja.

On je ponovio da Republika Srpska ne želi članstvo u NATO koji je bombardovao srpski narod u Srpskoj i Srbiji.

image