Srbija i Balkan

Pahor: Status kvo nije dovoljan za trajni mir na Zapadnom Balkanu

On smatra da posle početka sukoba u Ukrajini, postoji politička volja da se krene napred sa širenjem na Zapadni Balkan
Pahor: Status kvo nije dovoljan za trajni mir na Zapadnom Balkanu© Ales Beno/Anadolu Agency via Getty Images

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je sukob u Ukrajini promenio način razmišljanja Brisela u pogledu širenja na Zapadni Balkan, prenosi "Gazeta ekspres".

Kako navodi Pahor, ta promena je realnost.

"Agresija Rusije na Ukrajinu je promenila način razmišljanja u Briselu u vezi sa proširenjem na Zapadni Balkan. Rekao sam prijateljima u regionu da ne potcenjuju ovu promenu razmišljanja o proširenju u Briselu. Ova promena je stvarna i sada postoji politička volja da se krene napred sa širenjem na Zapadni Balkan", kazao je Pahor na forumu u Budvi u Crnoj Gori.

Pahor, koji je izrazio spremnost da nasledi Miroslava Lajčaka na mestu izaslanika EU u dijalogu Prištine i Beograda, rekao je da status kvo u ovom regionu nije dovoljan preduslov za trajni mir.

"Status kvo za Zapadni Balkan nije dovoljan za trajni mir, bezbednost i napredak, ali znači nedovršeni posao, posebno sa stanovišta proširenja EU. Ali dobro je što su tri od šest zemalja već članice NATO", kazao je on.

Ponovio je da posle početka sukoba na Ukrajini, Brisel pokazuje veću političku volju za širenjem.

"Nadam se da će se to odraziti i na rad nove Evropske komisije. Što se tiče strategije proširenja, zalažem se za kombinaciju geopolitičkog pristupa i uzimanja u obzir napretka u ispunjavanju uslova", naglasio je Pahor.

image