Pastor: Ne možemo da podržimo vraćanje vojnog roka u ovoj formi

Prema najavama, vojni rok u trajanju od 75 dana trebalo bi da počne u septembru 2025. godine

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor ponovio je da smatra da će uvođenje obaveznog vojnog roka dovesti do odlaska onih vojvođanskih Mađara koji imaju dvojno državljanstvo.

Pastor je u intervjuu za Politiku kazao da je na sastanku sa premijerom Milošem Vučević izneo da se protivi povratku obaveznog vojnog roka, iako razume globalne okolnosti i vidi da su neke zemlje vratile služenje vojnog roka.

"U ovoj formi ne možemo da podržimo vraćanje vojnog roka u Srbiji, ali ima vremena jer zakon neće ući u skupštinsku proceduru još neko vreme. Tim povodom sam razgovarao sa ministrom Gašićem, a to ću uraditi i sa predsednikom Vučićem i nadam se da ćemo naći obostrano prihvatljivo rešenje", rekao je Pastor.

Vučić je nedavno, obilazeći brzu prugu do Subotice kazao kako će razgovarati sa Pastorom da bi se pronašao model vojnog roka koji neće dovesti do posledica kakve predviđa lider SVM-a.

Predsedništvo i Savet SVM su na sednici održanoj 16. septembra dugo raspravljali o ovoj temi i zaključili da će naredne mesece iskoristiti za to da pokušaju da postignu olakšice koje su prihvatljive za mađarsko stanovništvo.