Poplave u BiH odnele 19 žrtava: Srbija uputila spasilačke timove, proglašava se trodnevna žalost

U BiH je upućeno 36 pripadnika Specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a sa 12 vozila

U Bosni i Hercegovini danas će veći deo dana biti pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima, a prestanak padavina očekuje se u poslepodnevnim satima - što bi trebalo da olakša potragu za nestalima.

Spasioci su jutros pronašli telo u jezeru u Buturović Polju, potvrđeno je nezvanično za "Avaz".

U poplavama i odronima koji su pogodili Federaciju, stradalo je, prema najnovijim podacima, 19 osoba, a najteža situacija je u Donjoj Jablanici. 

Sumnja se da ima još žrtava.

Šef Odeljenja za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko - neretvanskog kantona (HNK) Darko Juka, za Fenu je potvrdio da su sve službe na terenu i da rade bez prekida na sanaciji poplava i odrona.

Kaže da se još uvek još traga za između 10-15 osoba.

Istaknuo je da je putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena, ali samo za vozila spasilačkih službi i žurne slučajeve, te apelovao na građane da ne idu samoinicijativno na pogođena područja.

"Tko god želi na bilo koji način pomoći, treba kontaktirati Operativne centre civilne zaštite", dodao je Juka.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić će tokom dana obići spasilačke timove na terenu.

Dačić: Srbija poslala 36 pripadnika spasilačkih jedinica

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio je jutros u pet sati spasilačke timove MUP-a u BiH, koji su upućeni po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle poplava koje su pogodile tu zemlju.

Naveo je da u BiH kreće 36 pripadnika Specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a sa 12 vozila.

Dačić je istakao da je Srbija, odnosno Sektor za vanredne situacije MUP-a, svega nekoliko minuta nakon što je Bosna i Hercegovina zvanično zatražila pomoć, odmah ponudio BiH da pomogne u svemu što je neophodno.

On je dodao da specijalistički timovi za spasavanje kreću u BiH po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je javno iskazao spremnost Srbije da pomogne BiH u ovom teškom trenutku kada je BiH zadesila prirodna katastrofa, a takođe i na osnovu pisma koje je premijer Miloš Vučević uputio organima BiH, gde je još jednom iskazao spremnost Srbije za pomoć.

Dačić je iz Uprave za vanredne situacije u Beogradu ispratio vatrogasce-spasioce iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, koji će se spojiti na graničnom prelazu Mali Zvornik sa ostatkom Specijalističkog tima MUP-a iz Užica i Valjeva, a zatim uputiti u poplavom i klizištima pogođena područja BiH.

"U ovom momentu kreću naši specijalistički timovi, odnosno 36 pripadnika naših Specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a sa 12 vozila koji čine timovi iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Valjeva i Užica i ljudi iz sedišta Sektora za vanredne situacije", rekao je Dačić.

Naveo je da Javno preduzeće "Srbijavode" kao član Republičkog štaba za vanredne situacije upućuje dva bagera, kao prvu pomoć BiH i da je Srbija iskazala spremnost da pomogne za sve ostalo što je potrebno, ako treba još inžinjerskih mašina, bagera, kamiona, ali i helikoptera za spasavanje.

Prema rečima Dačića, srpski timovi biti upućeni u rejon Jablanice, odnosno gde organi BiH odrede da je najkritičnije u određenom trenutku.

Stigli međunarodni timovi

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Luiđi Soreka, izjavio je da je BiH aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU (EUCPM) i da timovi za reagovanje stižu u tu zemlju koju su pogodile velike poplave. Pomoć spasilačkih ekipa stigla je i iz Hrvatske, Severne Makedonije i Češke.

Tri dana žalosti u Jablanici

Načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović doneo je odluku o proglašenju dana žalosti zbog građana ove opštine koji su izgubili život tokom poplava koje su pogodile ovaj deo Bosne i Hercegovine.

"Dani 6, 7. i 8. 10.2024. godine proglašavaju se Danima žalosti na području opštine Jablanica povodom tragične smrti naših sugrađana u prirodnoj nesreći koja je zahvatila opštinu Jablanica", stoji u odluci načelnika Šabanovića.