Brnabić: Sve je spremno za sednicu o litijumu, to je veliki politički rijaliti

Ovo ostaje u arhivi Skupštine, ima generacija koje će se stideti jer ovako nešto u istoriji Srbije se nije našlo u parlamentu, rekla je Brnabićeva govoreći o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu koje je predložila opozicija

U Skupštini Srbije sutra u 10 sati počinje nova sednica, na kojoj će biti samo jedna tačka dnevnog reda. Na zahtev 86 poslanika raspravljaće se o predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je neverovatno da su predstavnici opozicije insistirali da predsednik Aleksandar Vučić ne dođe na sednicu, a reč je o gorućem pitanju u Srbiji.

"To pokazuje da ne veruju u snagu svojih argumenata", rekla je Brnabićeva, dodajući da je Aleksandar Vučić razgovarao sa svim zainteresovanim stranama na lokalu o temi litijuma.

Oni, kako kaže, ne pozivaju na razgovore one sa kojima se ne slažu, već je to uzak krug ljudi gde svi isto misle.

"Predsednik Srbije ima najveći legitimitet, a ne zovete ga da čujete šta ima da kaže, to je čovek koji je pričao sa istomišljenicima i neistomišljenicima", rekla je Brnabićeva.

Ona je podsetila da smo u prethodna tri dana dobili investicioni kreditni rejting, imali posetu predsednika UAE Bin Zajeda. 

"Neverovatno je da nam dolaze ovakvi državnici, za ovako brojčano malu zemlju - a bili su Makron, Šolc, predsednik Kine. Ništa od toga nama nije politička vest", ukazuje predsednica parlamenta.

Treća stvar koju ne pominjemo da je Aleksandar Vučić bio i u Gornjem Milanovcu, otvorio obilaznicu, to je nije uspelo da bude vest, otvaranje obilaznica, auto-puteva, fabrika više nije vest, otvaranje kompanija nije vest, nabraja ona.

Ali ljude zanima ova sednica o litijumu koja je veliki politički rijaliti, kako jr opisala Brnabićeva.

Na pitanje da li je sve spremno za sutrašnju sednicu, Brnabićeva kaže da jeste i da je "kao zapeta puška".

"Radila sam, čitala, proučavala, zaista se spremala i verujem da je to važna tema za građane koji su uplašeni i iz tog ugla ćemo nastupiti", navela je ona.

Sramotno je da se od parlamenta pravi politički rijaliti, a ovakav predlog zakona je nepotkovan i neargumentovan, rekla je Brnabić.

"Nikada ne bi trebalo da se nađe na plenumu, ali da smo ga vratili na doradu rekli bi da ne smemo da razgovaramo o tome", kaže predsednica Skupštine navodeći da je reč o blamantnom predlogu zakona koji unižava parlament i morao je biti vraćen na doradu i na ozbiljne argumente, kako je istakla.

Poslanička grupa SNS neće podnositi amandmane

Ovo ostaje u arhivi Skupštine. Ima generacija koje će se stideti. Ovako nešto u istoriji Srbije se nije našlo u Skupštini, podvukla je Brnabićeva.

Na pitanje hoće li poslanička grupa SNS-a podnositi amandmane, kaže da to neće učiniti, jer je nemoguće popraviti predlog zakona.

"Apelujemo na opoziciju da se ne bavimo političkim rijalitijem, moramo da se vratimo ozbiljnom radu", zaključila je Brnabićeva.