Francuski pukovnik u penziji: Da je Rusija bila kakva je danas, tzv. Kosovo se nikada ne bi otcepilo

Zabrinut sam za sudbinu Srba na Kosmetu zato što je cilj jednostranih poteza vlasti u Prištini da ih primoraju da odu, kaže Žak Ogar

Komandant francuskih specijalnih jedinica u okviru misije KFOR 1999. godine, pukovnik u penziji Žak Ogar kaže u razgovoru za "Kosovo onlajn" da je zabrinut za sudbinu Srba na tzv. Kosovu zato što je cilj jednostranih poteza vlasti u Prištini da ih primoraju da odu. Istovremeno, on ocenjuje da je Srbija kupovinom francuskih "rafala" pokazala da je na evropskom putu i sa jasnom željom da čuva ne samo svoj identitet, već i svoj suverenitet.

On niz jednostranih poteza Prištine na severu KiM vidi kao novu provokaciju onoga što smatra "nelegitimnom moći Prištine".

"U pitanju je stvaranje psiholoških uslova da se ovlada celom tom teritorijom, severnim delom reke Ibar, i da se Srbi podstaknu da odu, da krenu ka centralnoj Srbiji. Zaplašiti Srbe da bi otišli. Mislim da je to pravi cilj", navodi Ogar i dodaje da je evidentno da Priština želi da zauzme i stavi pod kontrolom severni deo pokrajine.

Na pitanje da li se plaši za bezbednost Srba, odgovara potvrdno jer "zna za svu tragediju koja se desila 1999, 2004. godine, pa i danas".

On se priseća ključne uloge koju su upravo francuske specijalne jedinice pod njegovom komandom odigrale 1999. godine u pokušaju Albanaca da zauzmu severni deo preko glavnog mosta na Ibru. 

"Bili smo prvi francuski vojnici u Kosovskoj Mitrovici, to je bilo krajem juna. Zatekli smo veoma osetljivu situaciju, bilo je puno nereda nakon što je NATO bombardovao Srbiju. Tada smo morali da nađemo konkretno rešenje da razdvojimo Srbe od Albanaca i Albance od Srba. I nisam imao nikakvu super ideju, to je bio pragmatički realizam, da iskoristim reku Ibar kao demarkacionu liniju između severnog dela Kosovske Mitrovice koja je većinski bila nastanjena Srbima i južnog dela grada koji je bio većinom bio okupiran Albancima", objasnio je bivši komandant francuskih specijalnih jedinica.

Jedino rešenje za garantovani mir u ovom regionu i oko njega jeste da dođe do povratka na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, ističe Ogar.

"Ona je i dalje na snazi, ali se ne poštuje. Dakle, ukoliko odnos snaga između SAD i Rusije postane izjednačeniji, to može promeniti situaciju za Srbiju i Kosovo. Ali, evidentno je da je Rusija kakva je danas, bila takva 1999. godine, Kosovo nikada ne bi otišlo. Bila bi potpuno drugačija situacija, ali Rusija tada nije bila sposobna da zaustavi proces. Sada je drugačije. Mislim da se pojavljuje svet jednakih. To je naravno teško, to je uzrok konflikata kao što vidimo i u Ukrajini i u Gazi", smatra on.

Ogar naglašava da je za srpsko ratno vazduhoplovstvo dobra investicija to što Srbija nabavlja francuske "rafale".

"To su veoma dobri avioni. Ono što bi trebalo posebno naglasiti jeste da nisu odabrani nemački avioni jer oni više preferiraju američke lovce poput F-35. To znači da evropska odbrana i bezbednost nije pitanje onoga šta se događa danas, nego je mnogo komplikovanija od toga. Nadam se da će sve naše odluke zaštiti našu suverenost, svaku zemlje Evrope, i vašu i moju. Veoma je važno braniti naš identitet, našu suverenost, a ne da budemo pod uticajem SAD ili NATO. To je moj lični savet", podvlači on.