Srbija i Balkan

UŽIVO CIK BiH: Do 11 časova glasalo 14,12 posto građana

U pet opština doneta je odluka o prolongiranju održavanja izbora zbog razornih poplava
UŽIVO CIK BiH: Do 11 časova glasalo 14,12 posto građana© Samir Jordamovic/Anadolu via Getty Images

Bosna i Hercegovina danas bira načelnike opština, gradonačelnike, članove opštinskih i gradskih veća i skupština, a prema preliminarnim informacijama Centralne izborne komisije BiH do 11 sati je svoje građansko pravo iskoristilo 14,12 posto građana.

Birališta su otvorena od 7 sati jutros, a građani koji to još nisu uradili moći će da glasaju do 19 časova.

Preliminarni rezultati iz CIK-a se mogu očekivati oko ponoći.

Treba još dodati da je u pet opština doneta odluka o prolongiranju održavanja izbora zbog razornih poplava.

Reč je o opštinama Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic i Fojnica.

  • 6. okt 2024 • 15:06

    15:06

    Stanivuković pozvao građane Banjaluke da glasaju

    Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je danas da je veoma važno da građani Banjaluke prepoznaju važnost izlaska na lokalne izbore u tom gradu jer će na njima odlučiti ne samo o tome ko će voditi grad u naredne četiri godine, već da će se ta odluka reflektovati i na još mnogo godina u budućnosti.

    Stanivuković, koji je na biračko mesto u Osnovnoj Školi "Miloš Crnjanski" u naselju Petrićevac došao u društvu bake i drugih članova porodice, rekao je za RTRS da je današnji dan važan ne samo za njegovu porodicu, već i za sve njegove sugrađane.

    "Danas ponosno i časno, kao građanin i rođeni Banjalučanin, koristim pravo da glasam, da odlučim i da biram. Kao neko ko ima medijsku pažnju, želim da kažem da je važno da svako od nas iskoristi svoje demokratsko pravo", rekao je Stanivuković.

  • 14:58

    Dodik: Narod nikada nije pogrešio, neće ni ovaj put

    Predsednik Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je danas vreme za narodno slavlje, jer su građani svojom slobodnom voljom birali predstavnike u lokalnim zajednicama i čestitao svima koji su učestvovali u izbornom procesu, navodeći da je Srpska pokazala svoj puni demokratski kapacitet.

    "Verujem da će ljudi shodno svojoj volji izabrati ono što žele. Narod nikada nije pogrešio, neće ni ovaj put. Narod bira predstavnike shodno strogim kriterijumima koje postavljaju, a to su lojalnost i patriotizam", rekao je Dodik nakon što je danas oko 11 sati glasao u Laktašima, prenela je Srna.

    Dodik je istakao da je u lokalnim zajednicama vidljivo šta je ko radio u proteklom periodu.

    "Želim svima da čestitam na ovako divnom danu. Ovo je snaga Republike Srpske. Mislim da Srpska pokazuje svoju snagu uvek kada su izbori. Kada gledamo neke zemlje sveta gde se izbori pretvaraju u nasilje, kao što je to u Americi, mi smo za njih ultra-demokratski sistem", poručio je Dodik.

  • 14:48

    U Ambasadi u Beogradu do 11 časova glasalo 18,2 odsto birača

    Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu do 11 časova glasalo je 18,2 odsto birača koji su se prijavili za glasanje na lokalnim izborima u BiH, rekao je Srni predsednik biračkog odbora Oliver Mićić.

    On je istakao da glasanje protiče regularno i da sada pristiže veliki broj birača.

    Za glasanje na ovom biračkom mestu prijavljeno je 196 glasača.

  • 14:30

    MUP Srpske: Zabeleženo više incidenata

    Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Izbori 2024" koji prati i preduzima mere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora zabeležio je do 12.00 časova više incidenata.

    Jedna osoba iz Istočnog Starog Grada je prijavljena da je u 7.30 časova na biračkom mestu u Hreši uputila pretnje članu biračkog odbora.

    U 9.16 časova lice R.S. prijavilo je lice M.R. da u Bratunacu građanima nudi po 200 KM kako bi glasali za određene kandidate.

    U 9.30 časova Policijskoj stanici Teslić jedno lice pokušalo je da glasa sa ličnom kartom drugog lica. U isto vreme u Kozarskoj Dubici jedna osoba je odbila da listić ubaci u predviđenu kutiju, nakon čega je glasački listić izneo sa biračkog mesta i bacio u kantu za smeće. 

    Bilo je i verbalnih pretnji, lažnih potvrda iz Doma zdravlja da osobe ne mogu samostalno glasati, a da se radi o licima za koje on smatra da su sposobna za samostalno glasanje, supružnici su opomenuti da su razgovarali na biračkom mestu, prijavljena je zloupotreba mobilnih telefona, narušavanja javnog reda i mira.

  • 14:26

    Stanivuković i baka Gospa s trubačima na glasanju

    Aktuelni gradonačelnik Banjaluke i kandidat za drugi mandat Draško Stanivuković danas je glasao na svom biračkom mestu u tom gradu.

    Stanivuković je na glasanje u Osnovnu školu "Miloš Crnjanski" došao sa bakom uz pratnju trubača, a na putu do učionice gde je glasao, srdačno se pozdravljao s građanima.

    "Kao i uvek, tokom svih važnih događaja baka Gospa je tu uz mene! Ovo je naša porodična tradicija i način da zajedno obavimo svoju građansku dužnost. Verujem da će danas Banjalučani u što većem broju da izađu na izbore", poručio je on.

  • 14:24

    Dodik glasao u Laktašima

    Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je na današnjim lokalnim izborima u Laktašima.

    Građansku dužnost predsednik Republike Srpske obavio je u društvu supruge, u Domu kulture.

    "U ovom izbornom danu još jednom potvrđujemo da je Republika Srpska demokratsko društvo u kojem narod slobodno bira vlast u opštinama i gradovima", poručio je Dodik.

  • 14:21

    Izlaznost po gradovima i opštinama do 11.00 časova

    Izborni proces protiče bez problema, rekao je za Srnu predsednik Gradske izborne komisije Siniša Terzić.

    Izlaznost po gradovima i opštinama Bosne i Hercegovine izgleda ovako:

    Banjaluci je na lokalnim izborima glasalo 35.710 glasača, odnosno 18,50 odsto upisanih u birački spisak.

    Prijedoru je glasalo 9.069 građana ili 10,63 odsto upisanih u birački spisak, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije Željko Škondrić.

    Laktašima je glasalo 18 odsto od 33.307 registrovanih birača, izjavila je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Laktaši Gordana Nišić.

    Na lokalnim izborima u Prnjavoru glasalo je 5.408 birača ili 13,75 odsto od ukupnog broja registrovanih, i nema prijavljenih neregularnosti.

    Doboju je glasalo 19 odsto birača, odnosno 11.600 od upisanih 63.615, rečeno je iz Gradske izborne komisije.

    Na biralištima za lokalne izbore u Derventi glasalo je 4.388 birača ili 13,83 odsto od ukupnog broja.

    Izlaznost na lokalnim izborima u Bijeljini glasalo je 15,99 odsto.

    Na lokalnim izborima u Gradišci glasalo je 8.108 birača, odnosno 14,76 odsto upisanih u birački spisak.

    Na području Zvornika na biralištima je izašlo 8.566 birača ili 16,19 odsto upisanih u birački spisak.

    Trebinju je do 11.00 časova izlaznost birača na glasanje iznosila 24,5 procenata.

    IZLAZNOST PO OPŠTINAMA DO 11 ČASOVA:

    Stanari 25,42 odsto; Petrovo 21,31; Krupa na Uni 19,54 ; Kotor Varoš 17,63; Kneževo 22,10; Petrovac/Drinić 29,56; Čelinac 22,23; Kostajnica 19,07; Bileća 23,09; Novi Grad 15,79; Rudo 14,10; Milići 21,74; Kozarska Dubica 17,62; Srbac 20,55; Ugljevik 26,24; Foča 19,82; Višegrad 22,57; Pelagićevo 20,02; Jezero 24,6; Vukosavlje 18,92; Osmaci 19,07; Srebrenica 17; Vlasenica 22,84; Sokolac 23,5; Han Pijesak 30; Rogatica 28,56; Mrkonjić grad 17,14; Šekovići 27,18; Nevesinje 13,65; Teslić 18,39.

image