Crna Gora šalje vojnike za pomoć Ukrajini: Spremaju ih da postanu deo NATO-a

I dok iz susedne Hrvatske stižu vesti da Milanović ne dozvoljava odlazak ukrajinskih vojnika u Ukrajinu, iz Crne Gore stiže vest da su oni prihvatili učešće u toj misiji

Na samitu u Vašingtonu dogovoreno je da 32 nacije, članice NATO-a pošalju vojsku za pomoć Ukrajini i među njima je Crna Gora, izjavio je zamenik predsednika Vojnog komiteta NATO-a Endrju Roling.

"Crna Gora, koliko znam, nema primedbi na ovu misiju siguran sam da će u njoj učestvovati. Ali da budem jasan, ovde se ne radi o tome da će NATO snage ići u Ukrajinu", rekao je Roling u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Kako dodaje, biće organizovana obuka ukrajinskih vojnika u Poljskoj i Nemačkoj, a dugoročno u skladu sa ciljem da je pripremi da postane članica NATO-a.

"Deo misije biće usmeren na to da izgradimo Ukrajinu za budućnost koja je kompatibilna i interoperabilna sa NATO-om. Tako da mislim da sve te stvari idu zajedno", rekao je on.

Na pitanje kako da postane članica, kad je u sukobu, visoki zvaničnik NATO-a odgovara: "Mi ih sada obučavamo da pobede Rusiju i zadrže svoju nezavisnost i slobodu kao država".

"A onda će razvoj snaga biti način kako će njihova armija i vojska izgledati posle, kako se budu kretali ka tome da budu deo NATO. Biće zaista teško za njih da se transformišu usred konflikta", pojašnjava.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Balkanu, Roling je rekao da najveća pretnja ovom regionu ne preti spolja.

"Ako me pitate da li mislim da će neko izvršiti invaziju na Balkan – ne mislim da će Rusija izvršiti invaziju na Balkan", rekao je on.

Na pitanje kako gleda na trku u naoružanju u regionu, odgovara da ne može da govori u ime Srbije.

"Nadam se da ćemo u Crnoj Gori, ali i drugim NATO članicama, postići to da je naša odbrambena industrija sposobna da obezbedi sopstvene potrebe i da je naša odgovorna nabavka u pravim rokovima sa pravom opremom koja je interoperabilna među saveznicima", podvukao je Roling.

On je najavio da će novoformirane Savezničke snage za reagovanje (ARF) vežbati u narednom periodu na prostoru Kosmeta i u Severnoj Makedoniji.