Srbija i Balkan

Predsednik Srbije o kreditnom rejtingu: Izuzetno dobra vest, glasno ćutanje u regionu

To je "značka" da igramo za prvu ligu, rekao je predsednik Srbije komentarišući kreditni rejting koji je Srbija dobila
Predsednik Srbije o kreditnom rejtingu: Izuzetno dobra vest, glasno ćutanje u regionu© Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja ima investicioni kreditni rejting, što je ocenio kao neverovatnu činjenicu imajući u vidu kroz šta je zemlja prošla.

"Ovo znači da novac na tržištu kapitala za nas postaje jeftiniji, da postajemo privlačnija zemlja za investitore, već sutra ćete videti efekte na tržištu kapitala", rekao je on za televiziju Pink.

Ocenio je da je izuzetno dobra vest dobijanje investicionog kreditnog rejtinga za Srbiju. Ukazao je na "glasno ćutanje" u regionu na ovu vest.

Kako je istakao, izjednačili smo se sa Rumunijom i Mađarskom, što je izuzetan signal za investitore.

Podsetio je da je Srbiji 2012. smanjen kreditni rejting, ali je nakon toga preskočila četiri stepenice.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je životni standard od 2012. godine do sada porastao objektivno za 40, 50 do 60 odsto, kumulativno inflacija je iznosila 82 odsto, a razlika u platama oko 120 odsto.

"Zadovoljan sam što se ovo dogodilo 5. oktobra, da se Srbija otvorila prema svetu", kazao je predsednik Srbije.

U svakom smislu su nam uništili zemlju 5. oktobra

Osvrćući se na godišnjicu dešavanja 5. oktobra 2000. godine, Vučić je rekao da su nam tada u nacionalnom, ekonomskom i svakom drugom smislu zemlju uništili.

Podsetio je da je tadašnja vlast dozvolila da se Crna Gora otcepi iz zajednice sa Srbijom, znajući da je to preduslov da "Kosovo" proglasi nezavisnost, dok su prethodno dozvolili pogrom na Kosmetu.

"Investicioni rejting je stigao kao Božija nagrada za sav trudi i ispravljanje krivih Drina koje su nam ostavljene", kaže predsednik Srbije.

Kao dokaz da se Srbija promenila na bolje naveo je to što su izgrađeni auto-putevi, pruge i druge investicije. Posebno je istakao posete svetskih lidera, ističući da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin tri puta posetio Srbiju.

Najavio je da će, u cilju očuvanja stabilnosti javnih finansija, biti smanjene "želje" ministara u vladi za ukupno 3,5 milijardi evra.

"Ja ću vam samo navesti jedan primer. Kada vodite tako jasnu i dobru fiskalnu politiku, danas smo imali, da bismo sačuvali ovakvu stabilnost javnih finansija, dug i težak razgovor ministar finansija i Miloš Vučević i ja i pošto oni nisu mogli da se odluče, morao sam da im pomognem da skinemo 3,5 milijardi evra želje i čestitke naših ministara, zato što bi to uništilo zemlju", rekao je Vučić.

Najavio je da će prosvetarima povećanje plata biti za 50 odsto veće u odnosu na sve druge u javnom sektoru.

Vučić je rekao da je na kraju doneta takva odluka, kao i da će ono što je ranije obećano biti ispunjeno u roku od godinu dana.

"Ali to što će sad neko da demonstrira, da postigne nešto neće. To se postiže razgovorima i dijalogom, ali tu smo mi napravili jednu grešku, zato što smo obećali nešto što nismo bili u stanju da ispunimo. I zato ti ljudi su u pravu, govorimo o prosvetarima i zaslužuju izvinjenje. Ali to će biti završeno već u roku od godina dana, sasvim sigurno. Tako da, možda sa malim zakašnjenjem, ali će biti urađeno", rekao je Vučić za TV Pink.

image