Nestorovićev pokret: "Rio Sava" već 20 godina nema bilo kakav ugovor sa Vladom Srbije

Kompanija nije imala obavezujući Ugovor o koncesiji za geološka istraživanja, tvrdi ova poslanička grupa

"Rio Sava eksplorejšn" nema pravni osnov ni uslova za nastavak procesa koji vodi ka eksploataciji ruda litijuma i bora, saopštila je poslanička grupa "Mi snaga naroda", dodajući da "investitor već 20 godina nema bilo kakav ugovor sa vladom, a posebno da nije imao obavezujući Ugovor o koncesiji za geološka istraživanja".

Iz ove poslaničke grupe navode da su pretražili bazu podataka koncesija od 2004. i da nema koncesije ni tendera za "Rio Savu".

Uoči sednice Skupštine Srbije o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma, ova poslanička grupa navela je da je ove minerale otkrila prof. dr Jelena Obradović u okviru rada na Rudarsko-geološkom fakultetu, a da je Rešenjem koje je "Rio Savi" izdalo Ministarstvo rudarstva i energetike 2004. godine odobreno istraživanje evaporata (pripada vrsti soli), što sve vodi zaključku da ova kompanija nema pravni osnov ni uslova za eksploataciju litijuma i bora, kako su istakli.

Pokret "Mi snaga naroda", stoga ističe da nije tačan navod Vlade Srbije, kojim se predlaže Skupštini da ne prihvati Predlog izmena zakona o rudarstvu, jer su, između ostalog, investitoru garantovana prava pre početka realizacije.

"S obzirom na to da se radi o prirodnom bogatstvu u državnoj svojini, ni tada ni danas nije moguće vršiti geološka istraživanja ili eksploataciju mineralnih sirovina bez zaključenog Ugovora o koncesiji. Sve je počelo 19.5.2004. godine, kada je investitor zatražio od Ministarstva rudarstva i energetike da mu dozvoli geološka istraživanja evaporita (pripada vrsti soli). Ne zahtevajući od investitora Ugovor o koncesiji za geološka istraživanja zaključen sa Vladom, već nakon 20 dana Ministarstvo je donelo Rešenje kojim odobrava tražena istraživanja", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, to rešenje je potpisao zamenik ministra, zbog čega, između ostalog, ova poslanička grupa smatra da je ono sporno.

"Zahvaljujući naučnim radovima prof. dr Jelene Obradović i neprekidnoj saradnji investitora sa Rudarsko-geološkim fakultetom, od 1997. do danas, otkrivena su nalazišta litijuma i bora u vrednosti većoj od 56 milijardi dolara", ističe se u saopštenju.

Oni citiraju i doskorašnjeg dekana Biljanu Abolmasov koja je u intervjuu za NIN u avgustu ove godine rekla da je fakultet, zajedno sa "Rio Tintom", našao mineral jadarit iz kojeg može da se ekstrakuje litijum.

"Na pitanje postavljeno fakultetu da li je po tom osnovu dobio akcije, novčanu naknadu i slično, od novog dekana stigao je odgovor da je u periodu od 2005. godine pa do 30.09.2024. godine, fakultet dobio ukupno 153.638.387,53 dinara ili oko 1,3 miliona evra", navodi "Mi snaga naroda".

Ova poslanička grupa podseća u svom saopštenju da je "Rio Sava" registrovana u privrednom sudu u Beogradu 2001, kao i da je prvi direktor bio Nenad Grubin, asistent prof. dr Jelene Obradović koji je je još kratko vreme ostao zaposlen na Rudarsko-geološkom fakultetu.

U saopštenju se citira Grubinova izjava iz intervjua "Politici", odnosno njegovo objašnjenje kako su tekla istraživanja ovih ruda od sredine devedesetih godina prošlog veka. 

On je naveo da su se profesorka Jelena Obradović i njen tim, čiji je bio član, bavili istraživanjem, između ostalog, i pojave borata u neogenim basenima u Srbiji, a da su rezultati njihovih istraživanja koje su objavili u nekoliko radova u značajnim međunarodnim časopisima, privukli pažnju međunarodnih stručnjaka.

"Profesorki Obradović 1997. stiglo je pismo od kolega koji su želeli da dođu i da se upoznaju s tim. Već tada su počela razmišljanja o tome da kompanija dođe u Srbiju i krene sa istraživanjem borata. Pripremili smo izveštaj sa presekom basena u Jugoslaviji koji su potencijalno značajni za istraživanje borata i pri vrhu liste je bio Jadarski basen", opisao je Grubin.

On je potom naveo da je "Rio Sava" dobio istražno pravo za Jadar 2004. godine, odredili su mesta za bušenja na osnovu geohemijskih istraživanja uzoraka na površini i već u prvoj bušotini, u Jadarskom basenu, pronašli su borate što je, kako je naveo, bilo senzacionalno.

"Naše istražno pravo u Jadarskom basenu je pokrivalo ogroman prostor površine više od šezdeset kvadratnih kilometara, što je samo deo celog basena", naveo je Grubin, koji je tada, u vreme davanja intervjua "Politici", već šesnaest godina bio deo kompanije "Rio Tinto".