Srbija i Balkan

Pronađene još dve žrtve poplava u BiH: Srpski tim čisti teren, u RS sutra Dan žalosti

Zajedno sa dva tela koja su danas pronađena u Buturović Polju, poplava i dron odneli su više od 20 života
Pronađene još dve žrtve poplava u BiH: Srpski tim čisti teren, u RS sutra Dan žalosti© AP Photo/Armin Durgut/Тanjug

Spasilački timovi koji tragaju za nastradalima u poplavama koje su zajedno sa pokretanjem odrona u Bosni i Hercegovini odneli 20 života, danas su našli tela još dve žrtve na području Buturović Polja u opštini Konjic.

Načelnik opštinskog štaba Civilne zaštite Husein Hodžić potvrdio je da je telo jednog muškarca nađeno nakon što je isplivalo iz lokalne reke i prevezeno je u prosekturu kako bi se utvrdio identitet.

"Za tri žrtve još tragamo, u toku je intenzivna pretraga terena", rekao je Hodžić, navodeći da je desetak sela na području opštine Konjic i dalje odsečeno od sveta jer su uništene lokalne saobraćajnice gde, kako je naglasio, "nedostaju kilometri puta".

Takođe, Jablanica je jedno u najugroženijih područja u kojem se nalazi srpski spasilački tim koji je započeo pretragu terena u cilju pronalaska nestalih.

"Specijalistički tim za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova sastavljen od 36 vatrogasaca-spasilaca i 12 vozila, upućen radi pomoći u Bosnu i Hercegovinu čije centralne i južne delove su pogodile katastrofalne bujične poplave i klizišta, nakon održanog koordinacionog sastanka sa predstavnicima nadležnih službi BiH započeo je pretragu terena za nestalim osobama na lokaciji naseljenog mesta Donja Jablanica u opštini Jablanica", saopštio je MUP Srbije.

U BiH se i danas, četvrti dan, radi na otklanjanju posledica poplava.

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti, zbog stradanja stanovništva na području Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.

"Sutra će na institucijama RS biti istaknute zastave na pola koplja, otkazane kulturne manifestacije i prilagođene sportske manifestacije datom trenutku", saopšteno je iz Vlade RS.

Inače, upozorenje na nove padavine izdato je za područja koja su pretrpela katastrofalne poplave, odnele ljudske živote i nanele ogromnu materijalnu štetu. Narandžasti alarm biće na snazi od 9. oktobra, od 1 sat iza ponoći, do 11 sati ujutro.

image