Srbija i Balkan

Vučić o (ne)uvođenju sankcija Rusiji: Srbiji niko ne može da zapoveda šta da radi

Predsednik Srbije se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Hamburgu
Vučić o (ne)uvođenju sankcija Rusiji: Srbiji niko ne može da zapoveda šta da radi© Marcus Brandt/Pool Photo via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Hamburgu da Srbiji niko ne može zapovedati šta da radi, a povodom odbijanja Beograda da uvede sankcije Moskvi.

Vučić je istakao da još nije doneo odluku o odlasku u Dubrovnik gde će se održati samit Ukrajine i zemalja jugoistočne Evrope.

"Tekst (deklaracije) je pravljen da bi bila jedna zemlja koja mora da kaže da ne može da prihvati, pa da bi oni rekli 'eto uhvatili smo ih', kao da mi nešto krijemo. Ali, ništa neočekivano – to je stilski rogobatno, besmisleno... Nije dovoljno jednom, nego pet puta ponavljaju jedno te isto o agresiji Rusije, pa onda dođu do sankcija, pa zahtevaju da ih svi uvedu. Neka opisuju šta hoće, ali da nam zapovedaju šta da radimo, e to ne može", rekao je Vučić.

Vučić i Šolc su prethodno učestvovali na otvaranju prve Hamburške konferencije o održivosti.

"Imali smo dug, otvoren, sadržajan i relativno srdačan sastanak. Razgovarali smo o brojnim temama – o evropskom putu Srbije, situaciji na KiM... Kada je reč o KiM, izneli smo različite stavove, ali i veliku saglasnost po pitanju brojnih svetskih tema", rekao je Vučić.

Prerada litijuma će se odvijati u zemljama gde se kopa

Vučić je kazao da su razgovarali o globalnoj inicijativi za mineralne sirovine koju pokreće Nemačka, istakavši da je učestvovao na ručku na kojem je učestvovalo desetoro predsednika, odnosno premijera, a koji je bio usredsređen na tu temu.

"Čini mi se da sam video jednu novu strategiju Nemačke, o čemu će se malo kod nas govoriti. Reč je o strateškom opredeljenju, ne taktičkom, a to je da je Nemačka dobro razumela. Ona je ekonomski dominantna sila EU, motor EU i cele Evrope, naš je i trgovinski i ekonomski partner broj jedan. Oni su doneli odluku da se brinu o onome što će doći za pet, 10, 15 godina. Okupljaju sve zemlje da vide odakle mogu da uvoze zeleni vodonik, litijum, ili baterije", rekao je Vučić.

On je dodao da mu je Šolc navodno rekao da je namera Nemačke da se rafinisanje ruda litijuma odvija u zemljama u kojima se kopa.

"Sa nama je to već dogovoreno i postignuto. Nemačka je pouzdan saveznik po tom pitanju, i mislim da je ovo izuzetno dobro što smo ovde", rekao je Vučić.

Rekao je da se nada da će nemačka vlada pozvati novinare da vide nemački rudnik litijuma, i dodaje da će i Češka krenuti sa pravljenjem velikog rudnika litijuma.

"Moramo ubrzavati svoj put napred, ne možemo živeti na lovorikama. U narednim danima imaću potpisivanje važnog ugovora sa američkim UGTR-om, oko izgradnje preko jednog gigavata instalisane snage solarnih parkova, sa značajnim balansirajućim kapacitetima. To je za nas strašno važno", napomenuo je Vučić.

O protoku robe iz centralne Srbije na KiM

Komentarišući odluku Prištine da ponovo omogući protok pojedine robe iz centralne Srbije preko prelaza Merdare, Vučić je rekao da svakako očekuje nove opstrukcije.

"Svaki čovek je prepoznao namere Prištine, ali znajući Nemce, oni će nastaviti da insistiraju na slobodnom protoku robe i usluga. To je važno za srpsku privredu, a da li će oni dati sve od sebe da to zaustave – hoće", rekao je Vučić.

Na konferenciji u Hamburgu učestvuju šefovi država, predstavnici privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Vučić će sutra govoriti na panelu "Pregovori o novoj alijansi – odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama".

image