Otkriven spomenik tenku u Sarajevu: Benjamina isterala svoje, "spomenik" uz dvorište škole

Reč je o spomeniku koji je bio u planu gradske vlasti godinama, ali doživeo je brojne otpore s različitih strana, pa je njegovo postavljanje stalno odlagano

Osporavani projekat postavljanja spomenika poginulim pripadnicima specijalne jedinice "Bosna" u vidu ljudskih figura tzv. Armije BiH u prirodnoj veličini i uništeni tenk JNA, završen je i svečano otkriven danas u parku Safeta Isovića iza Druge gimnazije u Sarajevu.

Reč je o spomeniku koji je bio u planu gradske vlasti godinama, ali doživeo je brojne otpore s različitih strana, pa je njegovo postavljanje stalno odlagano.

Jedan od glavnih problema je upravo tenk, kao i to što je postavljen tik uz školsko dvorište. U Srbiji je tim povodom pokrenuta i inicijativa za njegovo uklanjanje.

Međutim, da to ostane kao konačno rešenje upravo je insistirala gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, koja je na toj poziciji i izdejstvovala građevinsku dozvolu.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i bivši zamenik komandanta odreda "Bosna", Kemal Ademović, rekao je da nije istina da je tenk postavljen uz školu, kao i da što se njega tiče, trebalo bi ga postaviti u centru grada.

"Nakon višegodišnje borbe za izgled i lokaciju, danas smo svečano upriličili ceremoniju otkrivanja spomenika. Simbolika je snažna jer tenk simbolizira hrabru borbu pripadnika odreda 'Bosna'. Jedan od tih tenkova zarobljen je 2. maja, kada su pokušali preseći grad – želimo pokazati da je onda kada treba, srce jače od čelika, a čovek jači od tenka", kazao je Ademović, prenosi portal "Kliks".