Srbija i Balkan

Ukratko 7. oktobar: Putin proslavio rođendan; Vučić sa Šolcom

Priština je dozvolila ulazak robe iz centralne Srbije na teritoriju AP KiM, ali samo preko administrativnog prelaza Merdare; Srpski predsednik Aleksandar Vučić je trenutno u Nemačkoj, ruski predsednik slavi rođendan, a najsvežiji sukob na Bliskom istoku ulazi u drugu godinu.
Ukratko 7. oktobar: Putin proslavio rođendan; Vučić sa Šolcom© Tanjug/Marcus Brandt/Pool Photo via AP

Prištinsko ministarstvo unutrašnjih poslova promenilo je "mere bezbednosti za proizvode iz Srbije" i umesto zabrane robe, uvodi se detaljna kontrola. Kako navodi "Koha", srpski proizvodi će na teritoriju KiM moći da prelaze samo preko Merdara, dok će na ostalim administrativnim prelazima ostati na snazi zabrana.

Ministarstvo odbrane Rusije poseduje informacije da se Ukrajina priprema da izvede provokaciju uz upotrebu hemijskog oružja, rekao je danas načelnik trupa atomsko-biološko-hemijske odbrane Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov. On je objasnio da je u planu Kijeva da se za to kasnije okrivi Moskva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Saveznu Republiku Nemačku, gde ga je na Hamburškoj konferenciji o održivosti dočekao nemački kancelar Olaf Šolc. Vučić će sutra govoriti na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama".

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je proslavio 72. rođendan. Čestitke ruskom predsedniku uputili su brojni lideri, među kojima i turski kolega Redžep Tajip Erdogan, kao i predsednik RS Milorad Dodik.

Srbiji niko ne može zapovedati šta da radi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Hamburgu, povodom odbijanja Beograda da uvede sankcije Moskvi. Vučić je istakao da još nije doneo odluku o odlasku u Dubrovnik gde će se održati samit Ukrajine i zemalja jugoistočne Evrope.

Nastavljaju se sukobi na Bliskom istoku, gde je libanska grupa Hezbolah saopštila danas, povodom godišnjice napada Hamasa na jug Izraela, da je uverena u svoju sposobnost da zajedno sa saveznicima u regionu odbije izraelsku agresiju. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na globalnu akciju protiv Izraela, a izraelskog lidera Benjamina Netanjahua uporedio s Hitlerom.

Ukrajinske oružane snage nastavljaju da sistematski koriste toksične hemikalije poput hlora, amonijaka, amonijum nitrata, sumporne kiseline, protiv jedinica Oružanih snaga Ruske federacije i civila, kao i službenika civilne uprave, upozorila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je objasnila kako Kijev planira da lažno optuži Rusiju za kršenje Konvencije o hemijskom oružju i Vašington upozorila da se ne igra s vatrom.

Prvo redovno jesenje zasedanje Skupštine Srbije, za danas je završeno i biće nastavljeno sutra u 10 sati. Na dnevnom redu prve sednice je predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je rekla da je Zakon loše napisan, da ima mnogo netačnih i pogrešnih informacija.

Rusija poštuje suverenost Srbije i njen evropski put, rekao je ambasador ove zemlje u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, koji je uz to izrazio i nadu da će Beograd pronaći mogućnost da sarađuje sa zemljama u BRIKS-u i BRIKS-om u celini. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko obratio se na naučno-praktičnom skupu "Uvod u BRIKS plus" u Ruskom domu.

Vojska Crne Gore danas obeležava svoj dan, 7. oktobar. Od 2006. godine, odnosno nezavisnosti Crne Gore. Dan Vojske je prvi put obeležen bez prisustva predsednika države, jer se kabineti predsednika Jakova Milatovića i ministra odbrane Dragana Krapovića nisu mogli usaglasiti oko termina.

Spasilački timovi koji tragaju za nastradalima u poplavama koje su zajedno sa pokretanjem odrona u Bosni i Hercegovini odneli 20 života, danas su našli tela još dve žrtve na području Buturović Polja u opštini Konjic. Jablanica je jedno u najugroženijih područja u kojem se nalazi srpski spasilački tim koji je započeo pretragu terena u cilju pronalaska nestalih.

image