Srbija i Balkan

UŽIVO Optužbe i opomene u nastavku sednice Skupštine o rudarenju litijuma

U skupštini je nastavljena rasprava o litijumu
UŽIVO Optužbe i opomene u nastavku sednice Skupštine o rudarenju litijuma© FOTO TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bs

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o predlogu zabrane istraživanja i eksploatacije bora i litijuma, odnosno o predlogu zakona o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a rad je nastavljen postavljanjem poslaničkih pitanja.

U sali je prisutno 155 poslanika, a predsednica parlamenta Ana Brnabić zahvalila im je što su prisustvom obezbedili uslove za rad.

Rasprava o Predlogu zakona o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 poslanika opozicionih stranaka, počela je juče, a njime se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Jučerašnje zasedanje prekinuto je odmah nakon intoniranja himne, jer nije bilo kvoruma, a nastavljeno je nakon sat vremena pošto je predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila poslanike Srpske napredne stranke da se registruju i obezbede kvorum.

Predlog zakona je obrazlagala poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, obrazlaganje je trajalo skoro dva i po sata, a osnovne poruke su bile da bi projekat Jadar naneo veliku ekološku štetu, a doneo malu ekonomsku korist Srbiji.

Ispred Vlade Srbije poslanicima se obratila resorna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i navela da Vlada Srbije predlaže parlamentu da predlog ne prihvati.

Istakla je da predlog sadrži niz neistina, da bi ekonomska korist od projekta Jadar bila velika i da se očekuje ukupan efekat na BDP od 11-12 milijardi evra ili preko 16 odsto BDP-a.

Predlog za izmenu Zakona o rudarstvu potpisali su poslanici iz Ekološkog ustanka, Narodnog pokreta Srbije, Mi – snaga naroda,prof. dr Brnimir Nestorović, kolicije NADA, Mi – Glas iz naroda, Srbija centra, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, kao i samostalni poslanici.

U Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije o litijumu, jer je opozicija insistirala da on ne prisustvuje.

  • 8. okt 2024 • 15:54

    15:54

    Grbović: PSG će podržati predlog Zakona

    Pavle Grbović, poslanik Pokreta slobodnih građana, rekao je da će ta poslanička grupa podržati predlog Zakona.

    "Struka u Srbiji treba da kaže da li postoji tehnologija koja omogućava bezbednu eksploataciju litijuma, i koje su posledice nebezbedne eksploatacije. Umesto toga, vi ste svoje političke odluke bazirali na garancijama Nemaca", rekao je on.

  • 15:25

    Nastavljena sednica posle pauze

    Posle jednočasovne pauze nastavljena sednica Skupštine Srbije.

  • 14:24

    Brnabićeva odredila jednočasovnu pauzu

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odredila je jednočasovnu pauzu u radu sednice parlamenta, a tokom prepodneva polemisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i poslanici opozicije koji su i predložili izmene zakona o rudarstvu, a kojima se traži zabrana iskopavanja litijuma.

  • 14:16

    "Mi - snaga naroda": Doneti plan razvoja i prostorni plan Srbije

    Jelena Pavlović, poslanica sa "liste Mi - Snaga naroda", rekla je da je prva obaveza da se donesu plan razvoja i prostorni plan Srbije, što treba biti preduslov za otvaranje rudnika i drugih velikih projekata.

    Ona je rekla i da bilo koja kompanija može da uđe svakom građaninu u kuću ili dvorište kako bi istraživala, što je Ana Brnabić odbacila kao neistinu i dizanje panike.

  • 12:28

    Đedović Hadanović: Govorimo o licemerju

    Ministarka Dubravka Đedović Handanović navela je kako uporno od opozicije slupa da vlada ne brine o građanima, da je protiv meštana i da su oni ugroženi, te da suprotnu sliku pokazuje to što je vladajuća stranka u Loznici na parlamentarnim izborima dobila 55 odsto podrške.

    "Ako se projekat 'Jadar' realizuje, i to želim da podvučem, plate i budžeti će u ovim mestima višestruko skočiti, otvoriće se na hiljade radnih mesta od visoko kvalifikovanih do srednje kvalifikovanih, pa i do niže kvalifikovanih radnih mesta. Ko se bavi poljoprivredom, moći će nesmetano da nastavi da to radi, moći će nesmetano da uzgaja kukuruz, moći će nesmetano da proizvodi mleko, moći će nesmetano da gaji pčele", odgovorila je opoziciji.

  • 11:01

    Pale prve uvrede, izrečena opomena

    Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić izrekla je opomenu poslaniku Milošu Parlandiloviću iz Novog lica Srbije, koji je, nakon što je dobio reč rekao: "Pomaže Bog, napredni štakori".

    "Podvodite Srbiju Rio Tintu. Vi brinete u automobilskoj industriji Nemačkoj. Ovde vam se sve raspada. Narod vam gladan. Vi se plašite da li će Nemci imati litijumske baterije. Vi ste nenormalni ljudi, bre", naveo je, dok je Brnabić rekla da su "čuli klasično divljanje nevaspitanog čoveka".

  • 10:34

    Marušić Jablanović: Da li ste uzeli u obzir emisije gasova?

    Poslanica Milica Marušić Jablanović iz Ekološkog ustanka pitala je ministarku Đedović Handanović da li su u uzeli u obzir emisije gasova izazvane tokom celog procesa proizvodnje novih automobila.

    Kako je dodala, veliki deo energije koji se koristi za ekstrakciju i za preradu litijuma upravo potiče od fosilnih goriva koja emituju upravo CO2.

image