"Rio Tinto" o skupštinskoj raspravi: Predlog zakona zasnovan na netačnim tvrdnjama

Kompanija "Rio Tinto" reagovala je na izlaganje poslanice Ekološkog ustanka Danijele Nestorović

Kompanija "Rio Tinto" saopštila je danas, povodom rasprave o predlogu izmena zakona kojima bi se zabranilo istraživanje i eksploatacija litijuma, da je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, kao ovlašćeni predstavnik predlagača u Skupštini Srbije, iznela "ogroman broj netačnih i paušalnih ocena i stavova".

"Rio Tinto" u saopštenju ističe da je Nestorović gotovo potpuno ignorisala navode na osnovu kojih se predloženim zakonom traži zabrana eksploatacije i prerade litijuma i bora, "budući da je sam predlog zasnovan na netačnim i naučno neutemeljenim tvrdnjama. koji su uglavnom prenošeni iz nepouzdanih ili anonimnih izvora".

"Projekat 'Jadar' predviđa sprovođenje svih mera zaštite životne sredine u skladu sa najvišim standardima tako da svi parametri tokom svih faza izrade projekta budu u granicama ili znatno ispod granica propisanih zakonima Republike Srbije i najvišim evropskim standardima", tvrdi "Rio Tinto".

Ta kompanija je saopštila da je dostupna za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koje zaista žele da imaju razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumeli projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao da donese.