Srbija i Balkan

Vjosa i Begaj u Tivtu: O albanskim interesima i priznanju "Kosova"

U Tivtu se nalaze predstavnici Tirane, ali i privremenih prištinskih institucija
Vjosa i Begaj u Tivtu: O albanskim interesima i priznanju "Kosova"© Ales Beno/Anadolu Agency via Getty Images

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani učestvovaće na godišnjem sastanku šefova šest država regiona Zapadnog Balkana u okviru Brdo-Brioni procesa, koji se ove godine održava u Tivtu pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Osmanijevu će primiti domaćin skupa, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kao i predsednici dve zemlje koje su osnivači samita, odnosno predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

"Na zajedničkoj sednici, predsednica Osmani će održati govor, a održaće i sastanke sa šefovima nekoliko država učesnica. Ona će na glavnoj sednici lidera govoriti o posvećenosti Kosova punoj integraciji u evroatlantske institucije, održivom miru i bezbednosti, kao i regionalnoj saradnji", saopšteno je iz kabineta Osmanijeve.

Da će pitanja odnosa Prištine i Beograda biti jedna od značajnih tema samita, pokazuje i to što je predsednik Albanije Bajram Begaj pozvao tivatske albanske predstavnike, da bez obzira na partijske boje budu "jedinstveni u zaštiti albanskog interesa" – između ostalog i njihovog interesa da Kosmet bude "nezavisan".

"Ako vidimo stav koji je u suprotnosti sa interesima Albanaca, koji je u suprotnosti sa snovima Albanaca, našim evropskim putovanjem, našim bićem u NATO, te stvari se definitivno ne tolerišu, one su crvena linija podele. Ne možemo se suprotstaviti pojedinačnim mišljenjima. Protivimo se akcijama. Nikada se nećemo složiti sa akcijama koje su u suprotnosti sa Kosovom, koje su u suprotnosti sa njegovim priznanjem, koje su u suprotnosti sa glasanjem Kosova u međunarodnim institucijama", rekao je Begaj, a prenosi "Albanijan post".

image