Srbija i Balkan

Srpska roba ponovo na KiM: Ništa ne zavisi od Kurtija – kad Zapad hoće on to i može

"Nemačke pretnje bile su i ubedljive i osnovane i bilo je jasno da oni neće odustati. To je odlučilo a ne Kurtijeva volja, tvrdoglavost ili ne znam šta drugo", kaže za RT Balkan diplomata u penziji Zoran Milivojević
Srpska roba ponovo na KiM: Ništa ne zavisi od Kurtija – kad Zapad hoće on to i može© FOTO TANJUG/AP Photo/Czarek Sokolowski

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin tokom septembra dolazio je u Prištinu gde je od Kurtijevih vlasti izričito tražio da ukinu zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na KiM i deblokiraju CEFTA sporazum. Saracinova diplomatija u međuvremenu bila je potpomognuta izjavama više nemačkih zvaničnika koji su Prištini poručivali da će se u protivnom suočiti sa izbacivanjem i iz CEFTA sporazuma, ali i iz Berlinskog procesa.

Najdirektnije rečeno, Prištini je iz Berlina poručeno da neće moći da učestvuju na samitu Berlinskog procesa 14. oktobra ako ne ukinu zabranu uvoza robe iz Srbije.

Rezultati pritiska stigli su juče, šest dana uoči pomenutog samita, a sam Kurti, potvrđujući ukidanje zabrane na robu iz Srbije, rekao je kako veruje da je "promena mere koju Priština radi više nego dovoljna da u sredu u CEFTA i u ponedeljak u Berlinskom procesu njegova vlada ima potpuni uspeh".

Kurti se, sem ovog, juče dobrano potrudio i da zamaskira očiglednu ulogu  Nemačke u "promeni mera" i činjenicu da je zabranu na srpsku robu ukinuo pod pritiskom, ne dobrovoljno, rečima kako je, eto, ta mera bila pre svega bezbednosne, nikako komercijalne prirode.

"Naše mere nikada nisu bile niti će biti komercijalne mere, to su mere bezbednosti. Srbija je u poslednje dve godine četiri puta dovodila svoju vojsku na granicu Kosova, prošle i ove godine imali smo četiri velike zaplene oružja i municije, dok je u Srbiji i dalje slobodna paravojna teroristička grupa koja je ubila policijskog narednika Afrima Bunjaka u Banjskoj septembra 2023", rekao je Kurti.

I pored dimnih zavesa tzv. kosovskog premijera, zaključak koji proizilazi iz onog što se juče dogodilo, nemačkog pritiska, ukidanja zabrane na uvoz srpske robe, sasvim je očigledan: Kurti se u krajnjem, u stvari ni za šta ne pita, a kad Zapad hoće nešto da postigne, on to i može.

"Naravno da je konkretan pritisak Nemačke bio presudan u ovom slučaju. Pokazalo se da, kada se Kurti sukobi sa nečijim konkretnim interesom, postoje načini i mehanizmi da se na njega deluje. Poruka je da on za sve što radi ima podršku sve do granice dok ne dirne u interes, konkretan interes, u ovom slučaju Nemačke. Nemačke pretnje bile su i ubedljive i osnovane i bilo je jasno da oni neće odustati. To je odlučilo a ne njegova volja ili ne znam šta drugo. Nema tu nikakve njegove tvrdoglavosti, on sve radi uz tolerisanje i prećutnu podršku Zapada", kaže za RT Balkan diplomata u penziji Zoran Milivojević komentarišući jučerašnju Kurtijevu odluku.

Taj konkretan interes Nemačke u ovom slučaju je ekonomski, nastavlja Milivojević, Nemačka je u problemu, želi da oživi Berlinski proces koji se oslanja na tržište, ekonomiju.

"To je mehanizam koji Nemačkoj omogućava da se vrati, da potvrdi svoju dominaciju u regionu i ona to želi da uradi. Nemačka pozicija je dosta oslabljena i ovo je pokušaj da se vrati na scenu. Da ponovo regionu da do znanja da je ona preko Berlinskog procesa odlučujući faktor, a za to je neophodno i zajedničko tržište da profunkcionišu one četiri slobode – slobodan protok robe, usluga, ljudi i kapitala i to je konkretan nemački interes koji je došao da izražaja u ovom trenutku. Kurti je morao da popusti", kaže Milivojević.   

Posle ovog slučaja, logično je pitanje i da li bi isto moglo da se dogodi i sa formiranjem ZSO, samo da se izvrši dovoljno čvrst pritisak na Kurtija? Da li bi se u tom slučaju, kao sa zabranom uvoza srpske robe, Kurtijeva "čuvena" nepopustljivost, tvrdoglavost, srušila kao kula od karata?

"Moglo bi da se desi, samo što to Zapad neće u ovom trenutku da učini jer nema interesa. Ukoliko to bude uslov da se nastavi dijalog, Zapad će naterati Kurtija da to učini, ali tako da to bude u skladu sa onim što je interes Prištine. Odnosno, obesmišljena ZSO, a ne onakva kakva je dogovorena u Briselu, nego nešto sasvim drugo, nešto što je na nivou neke zajednice opština kao nevladine organizacije koja je pod kontrolom i uticajem Prištine", kaže Milivojević.

Po njegovom mišljenju, Zapad u ovom trenutku nema interesa da prinudi Kurtija da se realizuje Briselski sporazum, a zajednica je element koji treba da utiče na dijalog.

"Još nismo došli do tog trenutka. Verbalno oni to traže ali suštinski ne preduzimaju nikakve korake ni mere da se to realizuje", reči su Milivojevića.

Otvoreno je i pitanje da li je Kurti, a to su Srbi na Kosmetu poslednjih godina više puta osetili na svojim leđima, za ovo "popuštanje" isposlovao nešto za uzvrat?

"Od nas neće dobiti ništa jer nema šta da dobije. Šta može Zapad da mu dozvoli što nije dozvolio? Zapad će mu dozvoliti sve što je na liniji zapadnog interesa a to je da se potvrdi država Kosovo, sve drugo je u drugom planu", zaključuje Milivojević.

image