Radovana Karadžića sedam sati držali u bolnici, bez lekova, hrane i toaleta

Ćerka Radovana Karadžića tvrdi da se "tamo dešava nešto izuzetno sumnjivo i opasno"

Nastavlja se tortura britanskih vlasti nad prvim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem, tvrdi njegova ćerka Sonja, koja ističe kako je juče njen otac u poslepodnevnim časovima odvezen u bolnicu, bez ikakvog objašnjenja i prava da se javi porodici.

"Tamo mu je saopšteno da će biti zadržan do daljnjeg. Više od sedam časova držan je u jednoj maloj prostoriji. Nije mu bilo dozvoljeno da uzima hranu, da dobije lekove niti da ide u toalet. Za to vreme su se promenile četiri smene po četiri čuvara. Lekar nikada nije došao, ali su dolazili tehničari da uzmu krv. Konstantno je insistirao da mu se objasni zašto je u bolnici, kakve nalaze rade, ko je odlučio da do daljnjeg ostane u bolnici i zašto, kao i da se javi porodici", rekla je Sonja.

Karadžić je, kaže ona, nešto pre ponoći odvezen iz bolnice sa konstatacijom da je odbio lečenje i da zato neće dobiti nalaze na uvid, te da se to smatra "njegovim samovoljnim napuštanjem bolnice kao da je slobodan čovek".

"To bi valjda trebalo da bude i alibi zato što on tri godine nema nikakvu medicinsku pomoć, dijagnostiku i terapiju. Alibi za prošle tri godine i alibi za buduće nepostupanje. Lečenje čega?! Dovezen je u ćeliju gde je ubrzo uvideo da je telefonska kartica blokirana i da ne može nikome da se javi. Potpuno je jasno da je planirano da se tu više i ne vrati", dodaje Sonja Karadžić.

Ona ocenjuje da se "tamo dešava nešto izuzetno sumnjivo i opasno".

"Ovako čovek može bukvalno da nestane, da se ne zna ni gde, kada, ko i zašto ga je odveo, pod najmonstruoznijim izgovorom, 'da je morao biti prebačen u bolnicu', bez ikakvih daljih informacija potpuno nepoznate dalje sudbine. Moja obaveza je da o ovome obavestim javnost, pošto nadležnim institucijama nemam nikakav pristup niti oni izgleda imaju ikakvu volju da se pozabave otvorenim ugrožavanjem čak i osnovnog prava na život. Tek toliko koliko mogu da ne bude posle 'nismo znali'", zaključila je ćerka Radovana Karadžića.