"Mi – snaga naroda": Reporteri bez granica su prethodnica EU cenzure bez granica

Poslanička grupa "Mi – snaga naroda" reagovala je na zahtev Reportera bez granica da zabrani rad RT Balkan u Srbiji

Poslanička grupa "Mi – snaga naroda" reagovala je na zahtev Reportera bez granica da zabrani rad RT Balkan u Srbiji, ocenjujući da je ova organizacija "prethodnica EU cenzure bez granica".

"Nedavno je još jedna dušebrižnička organizacija kojima vrli novi EU svet sve više obiluje zatražila zabranu srpsko-ruskog medija RT Balkan. Reč je o Reporterima bez granica, organizaciji koja je, između ostalog, sa odobravanjem komentarisala zločinačko NATO bombardovanje RTS-a 1999. godine i ubistvo 16 ljudi", naveli su iz ove poslaničke rupe.

Reporteri bez granica svoj zahtev su, kako su rekli "Mi – snaga naroda", zapravo uputili Evropskoj komisiji, u očekivanju da ona od Srbije prilikom pristupnog procesa zahteva "iste standarde cenzure, ograničavanja javne reči pa i samocenzure koji se sa sve većom, orvelovskom efikasnošću primenjuju u EU, gde su ruski mediji zabranjeni".

Osim što, kako kažu, zaslužuje osudu svih kojima je istinski stalo do slobode medija, zahtev Reportera bez granica trebalo bi celom srpskom društvu da posluži kao važno podsećanje ali i upozorenje "šta nas sve čeka na tom, večno neodređenom, kraju puta EU integracija".

To su, navode oni, brutalna cenzura, diskvalifikacija i denuncijacija neistomišljenika i gaženje slobode misli i savesti.

"Odnosno, imajući u vidu rastuću paralelnu militarizaciju nekadašnjeg 'najuspešnijeg mirovnog projekta u istoriji', možda je najprikladniji jezik čuvene Orvelove distopije '1984': 'Ako želite sliku (EU) budućnosti, zamislite čizmu koja gazi ljudsko lice – zauvek'", rekli su iz poslaničke grupe "Mi – snaga naroda".