Srbija i Balkan

Vučić iz Tivta: Srbija se nije ogrešila o Crnu Goru, nismo očekivali da ćete priznati "Kosovo"

Predsednik Vučić je naglasio da je u Tivtu izuzetno dobro organizovan skup i izrazio uverenje da će Srbija imati prilike u budućnosti da to gostoprimstvo uzvrati
Vučić iz Tivta: Srbija se nije ogrešila o Crnu Goru, nismo očekivali da ćete priznati "Kosovo"© Tanjug/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima iz Tivta rekavši da je "važna saradnja u regionu za svakoga od nas", te da je važno da se razgovara i kada su saglasni i kada nisu po određenim pitanjima.

On je naglasio da je imao priliku da razgovara sa svim gostima, osim sa predsednicom Privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Vučić je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i izrazio uverenje da će proces Brdo-Brioni nastaviti onako kako se do sada odvijao.

"Deklaracija je ranije utvrđena, dodat je samo ovaj paragraf o Bosni i Hercegovini i pomoći za poplavljena područja. Za nas je važno da saradnja u regionu bude za svakoga od nas da razgovaramo i kada smo saglasni po određenim pitanjima i kada nismo saglasni po određenim pitanjima", rekao je Vučić novinarima.

On je naveo da još nije utvrđeno ko će biti sledeći domaćin procesa Brdo-Brioni.

"Verujem da ćemo u narednih mesec ili dva doneti odluku i po tom pitanju. Još jednom veliko hvala našim domaćinima ovde u Crnoj Gori na gostoprimstvu", poručio je Vučić.

Dodao je da je u Tivtu izuzetno dobro organizovan skup i izrazio uverenje da će Srbija imati prilike u budućnosti da to gostoprimstvo uzvrati.

On najavio da će uskoro otići u posetu srpskom narodu u Crnoj Gori i istakao da će Srbija da nastavi da gradi dobre odnose sa tom državom, ali da u tim odnosima, kako je rekao, neće dozvoliti da bude džak za udaranje.

"Mi ćemo da nastavimo da gradimo dobre odnose, ali u tim dobrim odnosima mi nećemo da budemo džak za udaranje koje možete da mlatite kako stignete, a da vam niko nikada ništa ne odgovara", poručio je Vučić u Tivtu posle Samita procesa Brdo Brioni na pitanje novinara da prokomentariše to što je česta tema napada medija u Crnoj Gori.

Vučić je rekao da ga je predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kao domaćin, zamolio da mu vrati uslugu za vreme kada je boravio u Beogradu i kada je mislio da je važno da svi budu zajedno na okupu povodom Otvorenog Balkana, i da ne odgovara, kako je rekao, nekim političarima iz prošlosti.

"I zato ću ja, bez obzira na svoju nameru da nekim političarima iz prošlosti, poput Mila Đukanovića, žestoko odgovorim, ostaviću ga ovog puta u prošlosti", dodao je Vučić.

Vučić je ponovio da Srbija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema toj Crnoj Gori i dodao da je razlog što ga napadaju to što im nedostaju sopstvene teme i da neki misle da je to dovoljan razlog za napad na predsednika Srbije ili napad na Srbiju.

"Jesmo li mi uzeli 14 odsto teritorije Crne Gore, ili glasali za to? Da li je glasala za to negde ili nekada? Koliko znam nije. Je l' Srbija poštuje sve međunarodne pravne norme i sve rezolucije i povelje UN - poštuje. Je l' Crna Gora poštuje? Pa što ne poštuje rezoluciju 1244? Vi stalno nas optužujete za teritorijalne pretenzije što nas uopšte ne zanima. Sami ste se odvojili 2006. godine, mi smo rekli u redu je. Vaša slobodna volja. Nismo samo očekivali da priznate nezavisnost Kosova. Sada hoćete da se okrenete budućnosti. Hoćete li to reći sutra Ukrajincima u Dubrovniku", pitao je Vučić.

On je dodao da je siguran da neće i da izgleda da su se spremili za to da do poslednjeg Ukrajinca i do poslednjeg metka brane Ukrajinu, dok Srbiji može da se uzima teritorija i sve drugo.

"I opet ste vi nešto ljuti na nas. A oko čega tačno? Istinu da zaustavite ne možete. Činjenice da se zaustave ne mogu", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara o slikama srpskog oružja na svetskim ratištima, predsednik kaže da nisu sigurno videli naše oružje.

"Dakle, niste videli oružje, već municiju. Municija nije oružje. Ja mislim da ste videli granate 'Slobode Čačak', ili granate većeg kalibra za tenkove i haubice. Niste videli oružje sigurno", rekao je Vučić.

Ne postoji nikakva "Republika Kosovo"

On je naglasio da ne postoji nikakva republika Kosovo, ni po međunarodnom pravu, ni po Rezoluciji UN.

"Zamislite da ja vama govorim o republici Gusinje ili Pljevlja. Jesu to gradovi u Crnoj Gori, i ovo je deo Srbije. Ustanovili smo da ne podržavate Rezoluciju 1244 i Povelju UN. Ustanovili smo da podržavate secesionističke pokrete u Srbiji", rekao je predsednik na pitanje da li se može očekivati promena stava Srbije po pitanju KiM i prihvatanje tzv. kosovskih institucija i tamošnjih zakona na srpsko stanovništvo.

"Neće biti promene stava Srbije", poručio je on.

Po pitanju ličnih karata Srba na KiM, Vučić je rekao da je zadovoljan što je to rešeno, navodeći da se zalaže za slobodnu trgovinu i slobodan protok robe, ljudi i usluga, ali da to nema veze sa državno pravnim statusom.

Naglasio je da municije proizvedene u Srbiji verovatno ima svuda u svetu gde se ratuje, ali da Srbija uvek izvozi samo dozvoljenim korisnicima i da na ratištima nema oružja proizvedenog u Srbiji.

"Mi smo mala slobodarska zemlja, čuvamo svoje nebo, i ne izvozimo ništa ni u Rusiju, ni u Ukrajinu. Ima i na ruskoj strani naše municije, kao i na ukrajinskoj. Ima je i u Sudanu, u Siriji... Mi to uvek izvozimo tzv. dozvoljenim korisnicima. Nekada je to SAD, nekada Češka, nekada Španija. Da li one to posle šalju nekome, to je njihova stvar. Srbija će ljubomorno čuvati svoju neutralnost, mnogo energije treba za to. Ali srpski narod je uvek čuvao svoju teritoriju i nebo, i tako će uvek biti", naglasio je predsednik Vučić.

Odgovarajući na pitanje o mešanju u izbore u Crnoj Gori on je rekao da nije imao pojma ni ko učestvuje na izborima u Crnoj Gori, i da su mu Mandić i Knežević prijatelji.

"Čak se ni u beogradskim medijima nije time bavio. A beogradski izbori su u Crnoj Gori izgledali tako što je bilo na desetine prljavština protiv SNS u crnogorskim medijima. I svaki put kad kažete da se neko upliće, ustvari vi to radite. Nas ne zanimaju lokalni izbori u Crnoj Gori, nas samo zanima da imamo poštovanje kakvo vi imate kod nas", naglasio je on.

Ističe da je Srbija samostalna zemlja, kojoj niko ne može mejlom da diriguje kako će da glasa i za šta će da glasa.

Predsednik je naglasio i da mu ne pada na pamet da se meša u unutrašnje stvari u Crnoj Gori uz poruku političkim akterima u toj zemlji da prave koalicije kakve žele, ali da im Srbija ne bude kriva za sve.

"Pravite vi ovde koalicije kakve hoćete, samo nemojte da vam Srbija bude kriva za sve. Srbija nije ništa učinila protiv Crne Gore, a ako se neko o nekoga ogrešio, onda je to obrnuto", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je to rekao na konstataciju novinarke televizije "Vijesti" da je naveo da ne zna ko je učestvovao na izborima u Crnoj Gori, ali da je neposredno pre samita u Tivtu izjavio da u Crnoj Gori ne znaju da sastave koaliciju uz pitanje da li je to mešanje u političku situaciju u toj zemlji?

"To što sam rekao da u Crnoj Gori ne znaju da sastave koaliciju, ja se time mešam i pretim, je l' tako? I zato što sam rekao da ne znaju, zato se mešam i pretim. Kao što ste pitali neke druge. Čitam vaše novine. Tako sam pročitao na celoj strani ili dve danas tekst protiv sebe, kao i svaki dan. Uz mnogo laži o tome kako nam je nastajala partija, ko je finansirao itd", rekao je Vučić.

Naglasio je da mnogo voli Crnu Goru, ali da ne razume one kojima je Srbija jedina meta i jedina tema i uzvratio da li je mešanje to što su, kako kaže, svaki dan lobirali za protivnike vlasti na beogradskim izborima.

Vučić je rekao da nijednom nije pozvao bilo koga u Crnoj Gori da glasa čak i za njegove prijatelje, te ni da danas ne kaže da treba ili da formiraju vlast, niti ga to interesuje.

image