Milanović citirao "Gorski vijenac": Crna Gora da ne deli Hrvatskoj lekcije o Jasenovcu

Nisam učestvovao u proglašenju personama non grata političara iz Crne Gore, rekao je predsednik Hrvatske

Nije trebalo da dođe do toga da tri crnogorska političara budu proglašena personama non grata, izjavio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

"Odnosi Hrvatske i Crne Gore su dobri. Razumem da neki poslanici imaju potrebu da stave naglasak na ono što ih više tišti, radi se o nekoj Rezoluciji o Jasenovcu, to je nepotrebno, to je iza nas. Mislim da smo to apsolvirali", rekao je Milanović.

Iako je najpre rekao da je ta rezolucija bila nepotrebna, potom je kazao i da Crna Gora ne bi trebalo da deli Hrvatskoj lekcije o Jasenovcu.

Odgovarajući na pitanje podgoričkih "Vijesti", da li smatra pametnim postupanje pojedinih ministara u hrvatskoj vladi i porukama koje šalju Crnoj Gori, Milanović je rekao:

"Ova epizoda je možda dobar primer kako se ne treba petljati u neke teme, koje su pre svega hrvatske unutrašnje teme, pa tako i prema drugoj strani. Ne znam šta je to trebalo crnogorskom parlamentu, toj tankoj većini, za koju znamo kako je nastala. To je obična tanka većina, u kojoj je polovina onih koji su za to digli ruku u stvari protiv toga", rekao je Milanović.

Rekao je i da vidi da u crnogorskom parlamentu 60 poslanika pitanje Jasenovca tumači na racionalan način.

"Treba pustiti druge da žive, dati im daha da žive...", dodao je hrvatski predsednik i dodao da je Hrvatska sledbenica antifašizma, a ne Nezavisne države Hrvatske.

Kako je naveo, tri poslanika su proglašena nepoželjnim, misleći na predsednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića, lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića i potpredsednika vlade Aleksu Bečića.

"Ja u tome nisam učestvovao, niti ću osuditi, niti ću podržati. Treba biti oprezan, čak i prema najvećim nevaljalcima. Do toga nije trebalo da dođe i s obzirom na to da sam izvan Hrvatske, neću 'mačem su sedam binjiša' lupati po svojim političkim prijateljima i konkurentima u Hrvatskoj", rekao je Milanović pozivajući se na stihove iz "Gorskog vijenca".

Milanović je izjavio da ne vidi pretnju Crnoj Gori od Srbije.

"Vi ste dva bliska naroda, treba sve rešiti", rekao je predsednik Hrvatske.