Nestorovićev pokret, RT Balkan i Reporteri bez granica: Ko (ni) je obavešten?

Dok iz Brisela od portparola EU stiže poziv Srbiji da hitno zabrani rad RT-a, koji je stav političara u Beogradu?

Otvoren poziv na cenzuru, odnosno zabranu rada RT u Srbiji koji su izneli Reporteri bez granica već danima se vrti po domaćim medijima.

Svoj stav vlast je pokazala delom, a ne rečima – dozvolila je rad RT-a. Poziciju je dodatno pojasnio predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečima da je celog života slušao kako je potrebno da se čuju obe strane, a sada traže da se ona strana suprotna njima zabrani.

A šta kaže opozicija?

Jedina opoziciona politička grupacija koja je jasno osudila poziv na zabranu RT-a je Pokret Mi – Snaga naroda Branimira Nestorovića.

Kako to da se niko drugi nije oglasio ovim povodom, kada se već nije ni pridružio hajci medija "Junajted grupe" na našu medijsku kuću?

Živimo u svetu apsurdnog licemerja, kaže lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i napominje da je apsolutno protiv zabrane bilo kojih medija, ali je i protiv zloupotrebe bilo kojih medija.

"Onaj ko brani medije, taj je verovatno ćutao sve vreme dok su Asanža držali u kazamatu 12 godina. Oni koji sebe predstavljaju najdemokratskijim društvima uradili su isto što i oni koje optužuju da zbog slobode govora zatvaraju ljude", kaže Jovanović za RT Balkan.

Kako dodaje, RT u Srbiji, kao i Juronjuz, ako se drže novinarskog kodeksa i rade svoj posao profesionalno, ne treba zatvarati.

"Jedno je propaganda, jedno je trovanje naroda, a drugo je profesionalno novinarstvo. Ne znam kakva će biti uređivačka politika televizije RT, ako bude profesionalna, onda nema razloga da bilo ko, bilo koga zabranjuje. Novinaru mora da se omogući da radi svoj posao. Zabranjivati bilo koga, a da još nije počeo da radi je potpuno sumanuto", zaključuje Jovanović.

Narodni pokret Srbije ne podržava cenzuru i kontrolu medija i ne smatramo da je to pravi način, kaže za RT Balkan predsednik NPS Miroslav Aleksić.

"Naravno, podrazumeva se da svi mediji koji izveštavaju u Srbiji moraju poštovani zakone i suverenitet naše zemlje", napominje Aleksić, inače čest gost u medijima "Junajted grupe" koji posluju u Srbiji, ali ne poštuju domaće zakone jer nisu registrovani u Srbiji.

Takođe, u ovim medijima otvoreno se ne poštuje suverenitet Srbije, već se svakodnevno objavljuju tekstovi u kojima se južna srpska pokrajina predstavlja kao nezavisna država.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović odbio je da odgovori na pitanje da li je saglasan sa pozivom da RT bude zabranjen.

"Ovog trenutka ne bih o tome", kazao je kratko Stefanović.

Ostali smo uskraćeni i za mišljenje Zeleno-levog fronta iz kojeg ni Radomir Lazović ni Dobrica Veselinović nisu odgovorili na naše pozive.

Iz Novog DSS-a su nam rekli da nisu obavešteni o izveštaju. Izgleda je taj manir ostao nasleđe nekadašnje Demokratske stranke Srbije, uprkos promeni imena i rebrendiranju.

Iz Brisela danas stiže poziv da se zabrani rad RT-a, ovoga puta je to izgovorio portparol Evropske unije Peter Stano.

Dakle, svega nekoliko dana bilo je potrebno da poziv jedne navodno nezavisne organizacije, za kakvu se predstavljaju Reporteri bez granica, postane zvanični stav Zapada koji ih finansira.

Ili je redosled pak bio obrnut – prvo je Zapad zauzeo stav da je potrebno zabraniti da se čuje svako mišljenje suprotno njihovom, a onda je osmišljen, plaćen i sproveden "istraživački" projekat da posluži kao pokriće za sprovođenje brutalne cenzure.