Srbija i Balkan

Brisel otvoreno pritiska Srbiju: Hitno zabranite rad RT

Poslednjeg dana septembra Reporteri bez granica pokrenuli su poseban projekat, navodno posvećen razotrkivanju ruske propagande, a sa ciljem da izvrše pritisak da se zabrani rad RT u Srbiji
Brisel otvoreno pritiska Srbiju: Hitno zabranite rad RTwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Srbija mora da preduzme hitne mere u borbi protiv dezinformacija ruskih medija, izjavio je portparol Evropske unije Peter Stano.

On je tako reagovao na izveštaj "Reportera bez granica" koji su čitav projekat posvetili našoj medijskoj kući, posebno tražeći da se zabrani rad RT Balkan.

Stano je rekao da su ruski javni mediji, uključujući RT u "svim njegovim oblicima", postali instrument Kremlja u ratu protiv Ukrajine i "kanal za širenje i manipulaciju informacijama".

"Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, takođe mora da preduzme hitne mere u borbi protiv manipulacije i mešanja stranih informacija", rekao je Stano, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je naglasio da je neusklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU "ozbiljan problem koji utiče na pristupne pregovore".

Podsetimo, ovo je nastavak pritisaka iz Brisela na Srbiju, koji je do sada podrazumevao zahteve da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se nedavno na spomenuti izveštaj.

"Kritikovali su Srbiju jer ovde rade Raša tudej i neki drugi mediji", istakao je Vučić.

"A ceo život su nas učili da mora da postoji druga strana, da morate da čujete sve, a danas je sve toliko navijački napravljeno, ako čujete obe strane, neprijatelj ste i jedne i druge strane", rekao je predsednik Srbije.

image