Vučić sutra sa američkim izaslanikom: Ko će u Dubrovnik sa Zelenskim?

Teško je reći da će Hrvatska biti domaćin samita podrške Ukrajini, jer njen predsednik Zoran Milanović nije pozvan na skup. A ko će iz Srbije otići na ovaj događaj?

Treći samit podrške Ukrajini iz jugoistočne Evrope biće održan sutra i to u organizaciji Hrvatske.

Ovaj samit razlikuje se od onih održanih 2022. u Atini i početkom ove godine u Tirani po tome što događaj organizuje premijer Andrej Plenković, dok na skup nije pozvan predsednik države domaćina – Zoran Milanović.

Tu nije kraj iznenađenjima. Na skupu će učestvovati 12 zemalja, ali neke od njih na nivou predsednika, premijera, dok će učesnici biti i četvoro ministara spoljnih poslova.

Kako prenose hrvatski mediji, troje predsednika koji će se pojaviti u Dubrovniku su predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, crnogorski predsednik Jakov Milatović i predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani.

Premijeri koji dolaze u Hrvatsku su Kirjakos Micotakis iz Grčke, iz Bugarske Dimitar Glavčev, Edi Rama iz Albanije, makedonski premijer Hristijan Mickoski i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.

Turska, Srbija, Rumunija i Moldavija biće predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova, pišu hrvatski mediji.

Ankara je potvrdila da će njen ministar spoljnih poslova Hakan Fidan doći u Dubrovnik, ali iz Srbije još nema potvrde da će ministar spoljnih poslova Marko Đurić biti učesnik samita.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da još nije doneo odluku da li će učestvovati na samitu kojem će prisustvovati i lider kijevskog režima Vladimir Zelenski.

Ono što se zvanično zna je da će se Vučić ujutru u 9.30 sastati sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom. Nije poznato da li će ostatak dana provesti u Beogradu ili u Dubrovniku.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije stiže najava da će se i Đurić sastati sa Kasanofom, ali sat vremena nakon Vučića.

Tekst deklaracije sporan

Sporni deo samita za Srbiju je deklaracija koju bi učesnici trebalo da potpišu, o čemu je Vučić javno govorio.

Kako je rekao, dokument koji se naziva Dubrovačka deklaracija je pravljen tako da bi Srbija bila jedina zemlja koja mora da kaže da ne može da ga prihvati jer se traži uvođenje sankcija Rusiji i to je istaknuto na pet mesta.

Posetimo, i u februaru na istom samitu u Tirani, skupu podrške Ukrajini, usvojen je dokument koji je na Vučićev zahtev izmenjen.

Tada su izbačeni delovi o sankcijama Ruskoj Federaciji i njenom "malignom uticaju".

Ko će predstavljati Srbiju na skupu i da li će tekst i ovog puta na zahtev Beograda biti izmenjen, ostaje da se vidi.