Srbija i Balkan

Hil: Trudimo se da ne finansiramo proteste u Srbiji

Američki ambasador u Srbiji ničim izazvan u temu protesta protiv iskopavanja litijuma pokušao je da ubaci Rusiju, pokušavajući da se na taj način opravda da Amerika ne organizuje nemire u Srbiji
Hil: Trudimo se da ne finansiramo proteste u Srbiji© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Trudimo se da ne finansiramo proteste u Srbiji, ali nismo 100 odsto uspešni, izjavio je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Hil je gostujući na N1 govorio o protestima u Srbiji i sâm počeo da se pravda da Amerika ne finansira ta okupljanja.

"Nisam siguran da te iste standarde poštuju Rusi i vidimo puno proruskog raspoloženja na tim demonstracijama. Ponavljam, to možda nije većina, ali postoji", rekao je Hil.

Na konstataciju voditelja da je raspoloženje među građanima Srbije prorusko, Hil tvrdi da Rusiju ne zanima litijum, dok je Zapad zainteresovan za tu rudu.

"Ja ne vidim šta Rusija radi, ne ulaže u Srbiju, već naprotiv, Rusija pokušava da uspori svako kretanje Srbije ka Zapadu", poručuje Hil zaboravljajući da kaže da je Moskva spasila srpsku privredu dajući joj povoljne cene gasa, dok zauzvrat ne traži ništa od Beograda, za razliku od Zapada koji za Beograd stalno vrši pritiske.

Hilov pokušaj da za demonstracije okrivi Rusiju iznenadio je i voditelja koji ga je potom pitao kako objašnjava to što su prozapadne stranke vođe protesta, poput Zeleno-levog fronta.

"Ne govorim o tim ljudima, već o činjenici da su neki proruski orijentisani ljudi tu, ne zato što ih brine litijum, već ih brine kretanje Srbije prema Zapadu", pokušao je da objasni Hil kako je moguće da Rusi preko prozapadnih stranaka organizuju proteste u Srbiji.

Na pitanje da "ima primera da se Srbiji često preti, ali nema nikakvog napretka" po pitanju odnosa prema Rusiji, Hil kaže da je "Srbija veoma jasna", da je prisustvovala važnim sastancima u vezi sa Ukrajinom, te da to zaslužuje pohvalu.

"Mislim da je Srbija povukla neke dobre poteze. Da li bi Srbija trebalo da uradi više ili bi mogla da uradi više? Mogao bih da pričam o tome, ali ne na televiziji", rekao je Hil.

Na insistiranje voditelja da kaže šta misli o susretu potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Hil je rekao da ga nije upoznao, te da je bolje da N1 pozove Vulina za komentar.

"Voleo bih da mogu da vam pomognem, ali nemam Vulinov broj telefona, ali budite uporni", rekao je Hil.

image