Nastavljena skupštinska rasprava o rudarenju litijuma: Čitanje pisama i modne kritike

I vlast i opozicija su saglasni da krajnju reč mora da da struka

Poslanici Skupštine Srbije danas nastavljaju raspravu o predlogu zabrane istraživanja i eksploatacije bora i litijuma. Predsedavajuća je konstatovala da su u sali 132 poslanika i da su obezbeđeni uslovi za rad.

Među prvima se obratio poslanik NPS, Miroslav Aleksić koji je rekao da "nema odgovora na pitanje šta je interes Srbije" kao ni "zašto ste nastavili projekat iako ste na njega stavili tačku".

Danijela Nestorović, ovlašćeni predstavnik predlagača, pročitala je na sednici stav Akademije inženjerskih nauka Srbije, ali i tekst profesora Ratka Ristića, što je predsednica Skupštine Ana Brnabić komentarisala navodeći: "čitate nam danima neka pisma, kao poštar".

Ministarka Dubravka Đedović Handanović poručila je opoziciji da "prestane da širi paniku i obmanjuje narod".

"Namerno nastavljate kampanju kako biste navodno građanima poručili da se borite za čistu vodu, vodu, zemlju, kao da nikog ko radi u Vladi Srbije nije briga, a onda, u nedostatku argumenata pomeninjete moje lične stvari, lažete, kako vas nije stamota", rekla je Đedović Handanović.

Uz poneku uvredu, i pominjanje cena ministarkine garderobe koja kako tvrdi opozicija, "na sebi nosi garsonjeru", (što je Brnabićeva prokomentarisala podsećajući opoziciju da nije "modna policija"), mogle su se čuti i optužbe iz redova vladajuće koalicije, kako se rasprava svela na lične napade, umesto na priču o zakonu.

U prethodna dva dana zasedanja, pokazalo se, da iako na suprotnim stanovištima, i vlast i opozicija u jednom su saglasne - krajnju reč o projektu Jadar mora da da struka.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović pročitala je pismo žitelja Gornjih Nedeljica, dok je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović poručila da projekta neće biti ako se studijama dokaže da će dolina Jadra postati pustinja. 

Nestorović, koja je i ovlašćeni predlagač zakona, obrazložila je u ponedeljak predlog zakona o kojem su predstavnici vlasti i opozicije izneli oprečna mišljenja.

U Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, inicijativu za održavanje sednice podneli su 10. septembra.