Srbija i Balkan

PKS: Odluka Prištine o najavi ukidanja zabrane ulaska srpskih proizvoda nije potpuna

Nastavak primena zabrane, na ostalim prelazima, ne doprinosi normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i nije u duhu stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta predviđenog Berlinskim procesom
PKS: Odluka Prištine o najavi ukidanja zabrane ulaska srpskih proizvoda nije potpuna© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Privredna komora Srbije snažno se zalaže za slobodu kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, kao preduslova za ekonomski rast, privlačenje stranih investicija i unapređenje konkurentnosti regiona i pozdravlja odluku o najavi ukidanja zabrane ulaska proizvoda iz Srbije na tržište tzv. Kosova, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PKS.

Dalje se ističe da u Privrednoj komori Srbije smatraju da odluka nije potpuna, s obzirom na to da se odnosi na mogućnost plasmana domaće robe samo preko prelaza Merdare, što, i dalje, dovodi srpske kompanije u diskriminatorni položaj.

"Odlukom o nastavku zabrane plasmana robe na 'Kosovo', na ostalim prelazima, Vlada u Prištini, i dalje, krši principe slobodne trgovine, što je u direktnoj suprotnosti sa CEFTA sporazumom, kojim je utvrđena obaveza 'Kosova' da obezbedi slobodu kretanja roba, kao i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Kosova Evropskoj uniji. Nastavak primena zabrane, na ostalim prelazima, ne doprinosi normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i nije u duhu stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta predviđenog Berlinskim procesom, a dosada je nanela kompanijama iz Srbije gubitke u iznosu od preko 280 miliona evra, mereno samo neostvarenim plasmanom", navode iz PKS.

Na kraju se ističe da bi se u potpunosti obezbedio pozitivan ambijent za privrednike obe poslovne zajednice, pored potpunog prestanka primene zabrane uvoza gotovih proizvoda potrebno je rešavati i preostala otvorena pitanja, kao što su mnogobrojne necarinske barijere.

image