Srbija i Balkan

Brdo-Brioni i izostanak osude Rusije: Zašto se dokument iz Tivta razlikuje od prošlog iz Skoplja

Juče je u Tivtu usvojen dokument od sedam tačaka u okviru procesa Brdo-Brioni, ali se on ove godine bitno razlikuje u odnosu na prošlogodišnji usvojen u Skoplju
Brdo-Brioni i izostanak osude Rusije: Zašto se dokument iz Tivta razlikuje od prošlog iz Skoplja© TANJUG/ NEBOJŠA MEDO PERKOVIĆ

Nakon održanog susreta lidera regiona u procesu Brdo-Brioni objavljen je dokument koji su juče potpisali učesnici.

U uvodu se navodi da su se sastali u vreme značajnih izazova "zajedničkim evropskim vrednostima", te da potvrđuju nepokolebljivo uverenje da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju najperspektivniji i nezamenljivi put ka Evropi koja je celovita, slobodna i u miru.

U tački jedan navodi se da potvrđuju da dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ostaju suštinski preduslovi za trajnu i održivu stabilnost i prosperitet u celom regionu.

"Obavezujemo se da ćemo se u dobroj nameri uključiti u postizanje ovih ciljeva, uključujući rešavanje otvorenih pitanja i bilateralnih sporova, imajući na umu najbolji interes svih uključenih strana", navodi se.

U tački dva se podržava intenzivan i smislen strateški dijalog između EU i Zapadnog Balkana, koji ima cilj da se iskoristi trenutni pozitivan zamah.

Obavezuju se da će ubrzati reforme i nastaviti da ispunjavaju neophodne kriterijume za pristupanje EU.

Postavili su mlade u centralni fokus svojih ideja, piše u tački tri, te da potpisnici veliki značaj pridaju rešavanju pitanja odliva mozgova.

Ceneći značaj Plana rasta EU za Zapadni Balkan, obavezuju se da će uložiti značajne napore kako bi osigurali investicije u regionu, piše u tački četiri.

U tački pet navodi se da šestorka prepoznaje značaj Evropskog zelenog dogovora, te da svoje razvojne ciljeve usklađuje sa tim.

Zeleni i održivi razvoj je naveden i u tački šest u kojoj prepoznaju neophodnost rešavanja zavisnosti od uglja, sprovođenjem postepene tranzicije na održive i zelene alternative.

Poslednja, sedma tačka odnosi se na razorne poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Ističe se važnost zajedničkog delovanja i međusobne podrške u suočavanju sa brojnim izazovima.

"Još jednom potvrđujemo našu solidarnost sa građanima Bosne i Hercegovine i ističemo važnost sveobuhvatne podrške i pomoći u prevazilaženju posledica poplava uz osiguranje pomoći stanovništvu, što je brže moguće", navodi se na kraju dokumenta.

Ova deklaracija delom je slična onoj potpisanoj u okviru istog procesa Brdo-Brioni u Skoplju prošle godine, odnosno ima delove koji se odnose na EU integracije, klimatske promene, kao i na zaustavljanje odlaska mladih sa Balkana.

Iako se u uvodu navodi da su ovogodišnji dokument lideri usvojili imajući u vidu deklaraciju iz Skoplja 2023, u novom tekstu postoji bitna razlika i to po pitanju odnosa prema Rusiji.

Prošlogodišnji dokument u svom uvodu opisujući situaciju u kojoj se Evropa nalazi navodi "kontinuiranu rusku agresiju na Ukrajinu".

"Imajući u vidu kontinuiranu rusku agresiju na Ukrajinu i njen efekat prelivanja na Zapadni Balkan, ponavljamo neophodnost snažne, otporne i inkluzivne EU, sa Zapadnim Balkanom kao njenim delom", piše u prošlogodišnjem dokumentu.

Ove godine u tekstu nema spominjanja Rusije ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu.

image