Srbija i Balkan

Britanski ministar za evropska pitanja: Primeniti potpisane sporazume, uključujući onaj o ZSO

To kako bi Zajednica mogla da izgleda je tema za razgovor dve strane u dijalogu, navodi Leo Doherti za "Blic"
Britanski ministar za evropska pitanja: Primeniti potpisane sporazume, uključujući onaj o ZSOwww.globallookpress.com © www.imago-images.de/IMAGO/Janine Schmitz/photothek

Britanski ministar za evropska pitanja Leo Doherti kaže da "Kosovo" i Srbija treba da primene prethodno potpisane sporazume, što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština.

"To kako bi Zajednica mogla da izgleda je tema za razgovor dve strane u dijalogu. Na kraju krajeva, razgovori o ZSO bi trebalo da rezultiraju jednim rešenjem prihvatljivim za obe strane, od koga će korist imati svi građani, uključujući i kosovkse Srbe", navodi Doherti za "Blic".

On ističe da London vidi "Kosovo" kao suverenu i nezavisnu državu, kao i da podržava njegove međunarodne integracije.

Na pitanje gde vidi mogućnost za rešenje spora Beograda i Prištine, Doherti kaže da se rešavanje međunarodnih sporova ne dešava "preko noći", te da zahteva "fleksibilnost, kreativnost i iskrenu želju da se do rešenja dođe".

"Važno je nastaviti rad na rešavanju svakodnevnih problema sa kojima se susreću građani i Srbije i Kosova. To je nešto što treba nastaviti paralelno sa fokusom na normalizcaciji - odnosu među susedima od koga korist imaju svi, osim onih koji žele da rastu ili profitiraju na podelama", dodaje britanski ministar.

On navodi da nije na njemu da diktira rokove, ali da bi mu bilo drago da do sporazuma dođe "što je pre moguće".

"Želimo da vidimo sporazum koji je sveobuhvatan, konačan, pravno obavezujući i koji jasno doprinosi regionalnoj stabilnosti", ističe Doherti i napominje da "lideri obe države moraju da razgovaraju o razlikama za stolom".

Kada je reč o odnosu Srbije prema ratu u Ukrajini, ministar za evropska pitanja Velike Britanije navodi da London pozdravlja principijelan stav Srbije da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim organizacijama podrži Ukrajinu i osudi "Putinov nelegalni rat".

"Međutim, Srbija je retka država koja nije uvela sankcije Rusiji. Mnogi vaši partneri veruju da bi sankcije pomogle da se zaustavi ovaj ničim provocirani, varvarski rat. Razumem istorijske i kulturne veze između vaših država, ali ovo je naprosto pitanje izbora između ispravnog i pogrešnog", ističe Doherti i dodaje da se nada da će Beograd uvesti slične mere i "poslati snažan signal Moskvi".

image