Srbija i Balkan

Zelenski doputovao u Dubrovnik na samit "Ukrajina- Jugoistočna Evropa"

Zelenski je najavio da će na početku posete razgovarati sa Plenkovićem o nastavku odbrambene saradnje, rehabilitaciji ukrajinskih vojnika koji su ranjeni na liniji fronta, kao i o obnovi Ukrajine.
Zelenski doputovao u Dubrovnik na samit "Ukrajina- Jugoistočna Evropa"© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/bs.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u Dubrovnik, gde će danas biti održan samit "Ukrajina - Jugoistočna Evropa".

"Došao sam u Hrvatsku da se sastanem sa premijerom Andrejem Plenkovićem, predstavnicima drugih zemalja regiona i da učestvujem na trećem samitu "Ukrajina – Jugoistočna Evropa", objavio je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je najavio da će na početku posete razgovarati sa Plenkovićem o nastavku odbrambene saradnje, rehabilitaciji ukrajinskih vojnika koji su ranjeni na liniji fronta, kao i o obnovi Ukrajine.

Prema njegovim rečima, na samitu u formatu "Ukrajina plus 12 zemalja" biće reči o primeni Formule mira.

"Na samitu u formatu 'Ukrajina plus 12 zemalja' razgovaraćemo o međunarodnim naporima za postizanje mira i implementaciji Formule mira, našem zajedničkom odgovoru na bezbednosne izazove sa našim partnerima, kao i o saradnji na putu ka Evropskoj uniji i NATO", rekao je Zelenski.

Ovo je treći samit "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" koji ima za cilj da iskaže solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini, prenose hrvatski mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će, kako javljaju hrvatski mediji, takođe prisustvovati samitu, izdejstvovao je izmenu deklaracije koja će biti usvojena na skupu. Iz nje je, kako javlja Sputnjik, izbačena tačke koja se odnosi na obavezno uvođenje sankcija Rusiji, izbačena je rečenica o "obaveznoj vojnoj podršci Ukrajini", kao i termin "okupacija Krima".  U tekstu Samita više ne piše da je "mirovni plan Zelenskog jedini za rešavanje ukrajinske krize", već samo "jedan od predloženih planova".

image