Glavni javni tužilac zahteva: Ispitati povredu tajnosti u predmetu "Ribnikar"

Nenad Stefanović je apelovao na sve učesnike u postupku, branioce, punomoćnike i oštećene, kao i medije da poštuju odluku pravosudnih organa u vezi sa isključenjem javnosti iz postupka i naglasio da će svako nepoštovanje ove odluke biti procesuirano u skladu sa zakonom

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podsetilo je danas da je glavni javni tužilac Nenad Stefanović izdao 6. oktobra Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu obavezno uputstvo da formira predmet i ispita povredu tajnosti postupka u vezi sa predmetom "Ribnikar" povodom konkretnog nepoštovanja odluke Višeg suda u Beogradu o isključenju javnosti.

Stefanović je ponovo apelovao na sve učesnike u postupku, branioce, punomoćnike i oštećene, kao i medije da poštuju odluku pravosudnih organa u vezi sa isključenjem javnosti iz postupka i naglasio da će svako nepoštovanje ove odluke biti procesuirano u skladu sa zakonom.

U skladu sa istim, VJT očekuje da Prvo osnovno javno tužilaštvo procesuira i svaku sledeću povredu tajnosti, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Podsećaju da je obavezno uputstvo izdato imajući u vidu da je u ovom predmetu javnost isključena od početka krivičnog postupka, tokom istrage i kasnije odlukom Višeg suda u Beogradu sa glavnog pretresa koji je u toku, a radi zaštite interesa maloletnih oštećenih u ovom postupku.

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu je naloženo da utvrdi kako je došlo do izlaska tajnih podataka iz ovog predmeta prema javnosti, te da procesuira odgovorne.

Nakon jučerašnjeg ročišta na kojem je u procesu protiv njegovih roditelja M.K. i V.K. svedočio maloletni K.K. o okolnostima koje su dovele do masovnog ubistva 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", oglasilo se i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da sa "najvišim stepenom zabrinutosti i osude reaguje povodom činjenice da je značajan broj štampanih i elektronskih medija 8. i 9. oktobra detaljno izveštavao o svedočenju maloletnog K.K. na suđenju povodom prošlogodišnje tragedije do koje je došlo u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu".

Mediji su izveštavali o tome, kako je navedeno, iako je sudsko veće i na početku jučerašnjeg ročišta iznova naglasilo da je suđenje zatvoreno za javnost.

"Takvim nedopustivim postupkom brojni mediji narušili su dostojanstvo žrtava, izazvali uznemirenje njihovih srodnika i celokupne naše javnosti, ali i demonstrirali manjak svesti o potrebi poštovanja elementarnih profesionalnih standarda. Stoga ovo ministarstvo upućuje javnu opomenu svim medijima koji su prekršili propise, profesionalne i etičke standarde i poziva ih da se bez odlaganja i bez izuzetka suzdrže od takvog postupanja", poručilo je ministarstvo.

Takođe, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija upućuje apel svim medijima da se pridržavaju, kako zakonskih odredbi, tako i profesionalnih i etičkih standarda prilikom izveštavanja o svim pitanjima koji su od interesa za građane, a prvenstveno kada izveštavaju o krivičnim postupcima koji su u toku.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da informacije iz krivičnog postupka koji je u toku mogu da budu objavljene ako su iznete na glavnom pretresu, odnosno ukoliko su pribavljene ili ukoliko su mogle biti dobijene od organa javne vlasti na osnovu zakona kojim se uređuje pristup informacijama od javnog značaja što ovoga puta nije bio slučaj.