Potvrđeno: Vučić ide u Dubrovnik

Predsednik Srbije učestvovaće na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji se održava u Dubrovniku, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika, nakon višednevnih spekulacija hrvatskih a i srpskih medija, o tome hoće li se on pojaviti na ovom skupu podrške Ukrajini.

Reč je o trećem samitu u tom formatu – prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani, a glavni cilj dubrovačkog sastanka je iskazati solidarnost i podršku zemalja Jugoistočne Evrope Ukrajini.

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je doputovao u Dubrovnik, a po dolasku na samit rekao da će na skupu u formatu "Ukrajina plus 12 zemalja" biti reči o primeni Formule mira, naporima za postizanje mira i zajedničkom odgovoru na bezbednosne izazove, kao i o saradnji na putu ka Evropskoj uniji i NATO.

Učesnici bi trebalo da usvoje zajedničku Dubrovačku deklaraciju, o čijem se tekstu, kako navode hrvatski mediji još pregovara, iako je Sputnjik saznao da je predsednik Vučić uspeo da iz dokumenta izbaci sporne tačke koje se odnose na sankcije Rusiji.

Iz deklaracije je, kako javlja Sputnjik, izbačena tačke koja se odnosi na obavezno uvođenje sankcija Rusiji, izbačena je rečenica o "obaveznoj vojnoj podršci Ukrajini", kao i termin "okupacija Krima".  U tekstu Samita više ne piše da je "mirovni plan Zelenskog jedini za rešavanje ukrajinske krize", već samo "jedan od predloženih planova".