Nova barikada na severu, ne zna se gde je Dejan Pantić

Veliku dozu uznemirenja donela je izjava šefa EULEKS-a da u ovoj misiji ne znaju gde se nalazi uhapšeni bivši policajac KPS Dejan Pantić, javlja izveštač sajta RT Balkan

Protesti Srba na severu Kosova i Metohije ulaze u šesti dan. Peta noć na barikadama od Rudara i Srbovca, Ibarske Slatine i Leška do Varaga, Zupča, Gazivoda protekla je bez incidenata.

Do iza ponoći na severu KiM padala je jaka kiša koja je gasila logorske vatre, pa je na barikadama, na hladnoći, teško bilo izdržati do jutra.

Sinoć je na severu Kosova i Metohije postojećim, dodata još jedna barikada kada su kod sela Zupče, na putu koji od južnog dela Kosovske Mitrovice vodi prema Zubinom Potoku, odnoso Brnjaku, poprečena dva kamiona natovarena peskom.

Sada je ta magistrala blokirana na tri mesta, dok je, takođe važan putni pravac od Kosovske Mitrovice prema Leposaviću i Jarinju, blokiran na ukupno četiri mesta.

Škole na severu KiM ne rade ni danas, u Severnoj Mitrovici jutro je mirno, na glavnom mostu, uobičajeno, u dva džipa dežuraju italijanski karabinjeri, a čitave noći gradom su prolazile patrole EULEKS-a i povremeno po neka patrola KFOR-a.

Osnovnih životnih namirnica u prodavnicama ima dovoljno.

I noćas su ovde, s velikom pažnjom čekane i iščitavane vesti posebno iz Beograda i Prištine. Veliku dozu uznemirenja donela je izjava šefa EULEKS-a Larsa Gunara Vigemarka da u ovoj misiji ne znaju precizno gde se nalazi uhapšeni bivši policajac KPS Dejan Pantić i da su informacije koje ova misija EU ima - kontradiktorne.

Sa velikom pažnjom propraćene su i izjave američkog izaslanika Gabrijela Eskobara da će "ZSO biti formirana odmah" i da će "barikade biti uklonjene za nekoliko dana".

"U redu je za ZSO, ali šta je sa našim ostalim zahtevima, a oni su - puštanje na slobodu uhapšenog Dejana Pantića, odlazak sa severa KiM prištinskih specijalaca", kažu Srbi na barikadi u Rudaru.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste sinoć je posle sednice Kriznog štaba za sever Kosova još jednom apelovao na građane da "ostanu istrajni, ali suzdržani i da poštuju međunarodne predstavnike koji se nalaze na terenu".

Simić je istakao da je svakog dana na barikadama na severu sve više ljudi.