Vulin: Srbija se nikada neće pridružiti sankcijama Rusiji

Neprijatelji Rusije su svesni tesne veze između Srbije i Ruske Federacije, zbog čega Zapad vrši toliki pritisak na Beograd tražeći da uvede sankcije Moskvi, poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije

Beograd se nikada neće pridružiti antiruskim sankcijama, uprkos žestokim pritiscima Zapada, izjavio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin.

"Zapad želi da udari na psihološku, etičku, duhovnu sferu kada zahteva da uvedemo antiruske sankcije. Ali to ne bi bio udarac samo za Rusiju, već i za Srbiju - kada bismo posle cele naše istorije, posle vekova prijateljstva sa Rusijom, uveli antiruske sankcije. Zato nikada nećemo pristati na ovo", rekao je Vulin u intervjuu za magazin "Nacionalna odbrana".

Prema njegovim rečima, neprijatelji Rusije su svesni tesne veze između Srbije i Ruske Federacije, zbog čega Zapad vrši toliki pritisak na Beograd tražeći da uvede sankcije Moskvi.

"Očigledno je da pristupanje naše zemlje sankcijama neće naneti štetu ruskoj privredi. Ali to bi bio snažan psihološki i moralni udarac, koji ima za cilj da se Rusija oseća potpuno usamljeno", naglasio je Vulin.

Potpredsednik srpske vlade sastao se u septembru u Vladivostoku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ruski predsednik je naglasio da očekuje srpskog predsednika Aleksandra Vučića na samitu BRIKS-a u Kazanju.

Sprema se atentat na Orbana

Vulin je istakao da je Beograd dobio informaciju da se sprema atentat na mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovog stava o Ukrajini.

"Što se tiče pretnji po bezbednost političara koje Zapad ne voli, treba napomenuti da nije slučajno što je u roku od mesec dana došlo do pokušaja ubistva slovačkog premijera Roberta Fica, ubijen je iranski predsednik Ibrahim Raisi i pokušali su da ubiju američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa. Dobili smo i informaciju da se sprema pokušaj ubistva mađarskog premijera Viktora Orbana", upozorio je Vulin.

Prema njegovim rečima, svi ti političari su smatrali da su neophodni mirni pregovori o Ukrajini.

Kako je dodao, u tom kontekstu desili su se i neredi u Beogradu, s ciljem da se vlast promeni na silu.