Hag opet udario na Šešelja, za RT Balkan kaže: Jedva čekam!

Sud u Hagu podigao je protiv lidera radikala i funkcionera SRS-a optužnicu 2023. godine za navodno nepoštovanje suda, terete se da su svesno ometali suđenje i odavali poverljive podatke o zaštićenim svedocima

Međunarodni rezidualni mehanizam u Hagu imenovao je danas Brenta Hiksa za posmatrača u predmetu koji je tribunal pokrenuo protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, Miljana Damjanovića, Miroljuba Ignjatovića, Ljiljane Mihajlović i Ognjena Mihajlovića.

Kako se navodi u saopštenju Haga, predmet je prosleđen Srbiji 29. februara 2024. godine.

Zadatak Hiksa, inače pravnog službenika u Kancelariji registara, biće da prati tok postupaka u Srbiji i izveštava o njihovom statusu.

"Ovo imenovanje odražava posvećenost Mehanizma da osigura da postoji snažan i efikasan režim praćenja slučaja Šešelja i drugih. Takođe, koristimo ovu priliku da izrazim svoju zahvalnost na očekivanoj saradnji srpskih vlasti koja će obezbediti da se neophodni monitoring uspešno sprovede", navodi se u odluci Haga.

Nisam dobio nikakav poziv, niti bilo kakvu informaciju o postupku, kaže lider radikala Vojislav Šešelj za RT Balkan.

"Ne znam ni kada planiraju da će početi taj proces. To je samo vest da je Hag imenovao svog predmet", napominje Šešelj.

Kako dodaje, nije mu stigao nikakav poziv u ovom slučaju.

Na pitanje da li će se odazvati na poziv, odgovara kratko:

"Hoću, naravno! Jedva čekam!"

Podsetimo, ovaj sud u Hagu podigao je protiv lidera radikala i funkcionera SRS-a optužnicu 2023. godine za navodno nepoštovanje suda, terete se da su svesno ometali suđenje, odavali poverljive podatke o zaštićenim svedocima.

U aprilu ove godine Hag je odlučio da slučaj prepusti pravosuđu u Srbiji, ali nema informacija da je predmet uopšte formiran.