Srbija i Balkan

Vučić: Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Rusiji (VIDEO)

Predsednik Srbije je rekao da Beograd poštuje međunarodno pravo i Povelju UN, što nije slučaj sa svim državama koje su učestvovale na Samitu u Dubrovniku

Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Rusiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji se održava u Dubrovniku.

"Ja sam ukazao na neophodnost poštovanja Povelje UN i držanja do tog principa. Nekada nekome odgovara da taj princip poštuje, a kada im ne odgovara oni se brže bolje udalje. Srbija je najbolji promer za to", rekao je Vučić.

Komentarišući član u deklaraciji samita o zajedničkim merama, Vučić je rekao da je on izmenjen, kao i da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Promenjen je član i podstiču se zemlje da se usklade sa merama EU. To je ono što smo izmenili, tri-četiri stvari i to je bila jedna od stvari, Srbija poštuje svoju politiku — ona je slobodna i slobodarska zemlja. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. To je naša politika", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se u deklaraciji ne pominje vojna pomoć Ukrajini, kao i da se umesto o "deokupaciji Krima" u njoj govori o "teritorijalnom integritetu Ukrajine".

Vučić je na pitanje novinarke iz Hrvatske rekao da Srbija ne sedi na "dve stolice", već da ima samo jednu - srpsku stolicu, te da vodi svoju nezavisnu politiku.

"Mi ćemo da vodimo svoju politiku, a vi vodite svoju politiku. Nikakav problem mi nemamo. Nemojte da nas nagradite, jedino što smatram važnim je da imamo otvoreni dijalog", rekao je on.

Predsednik Srbije je istakao da je njegovo mišljenje "nešto drugačije od mišljenja drugih", te da je važno postići mir i da ne postoji kompromis koji je loš.

Predsednik je rekao da njegov dolazak u Dubrovnik na samit nije nikakav pi-ar trik već da je od početka želeo da dođe, ali da je problem bio u tekstu deklaracije.

"Nema nikakvih pi-ar trikova, ja sam hteo da dođem od početka, a onda su nam dostavili tekst deklaracije i mi smo tražili da se neke stvari izmene, ukoliko žele da dođem i to je to. Nema tu velike filozofije. Da nisu izmenili, baš mene briga za njihove deskripcije i užasan i strašan jezik, mene interesuje šta stvarno proizilazi iz toga", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je važno da se sa hrvatskim premijerom ne slaže o karakterizaciji rata iz devedesetih kao "agresije", ali da je važno otvaranje "iskrenog dijaloga" sa Hrvatskom i popravljanje odnosa.

image